Korruptsiooniskandaalidest räsitud rahvusvahelise tõsteliidu tegevjuht astus ametist tagasi

Karl-Joosep Küngas
Copy
Korruptsioonile aluse pannud Rahvusvahelise tõsteliidu endine president Tamas Ajan paremal koos Dr. Thomas Bachiga.
Korruptsioonile aluse pannud Rahvusvahelise tõsteliidu endine president Tamas Ajan paremal koos Dr. Thomas Bachiga. Foto: imago sportfotodienst via www.imago-images.de/imago images/Sven Simon

Kuus aastat Rahvusvahelise tõsteliidu (IWF) tegevjuhina tegutsenud Attila Adamfi otsustas ametist loobuda. 

«Minu töö tõsteliidu tegevjuhina on lõppenud. Soovisin alati teha kõike sportlaste heaolu nimel ja nende huvidest lähtudes," sõnas Adamfi, kes asus tõsteliidu tegevjuhi kohale 30. jaanuaril 2014. aastal. Ungarlane ei suutnud enam töötada organisatsioonis, mis on räsitud suurest korruptsiooniskandaalist.

Eelmisel kuul selgus Kanada õigusprofessori Richard McLareni uuringust, et rahvusvahelises tõstmisliidus toimus president Tamas Ajani juhtimisel tõsine korruptsioon. IWF varjas positiivseid proove, seal toimus massiline häälteostmine ja üle 9 miljoni euro liidu raha on väärkasutatud.

Uurimise ajal astus endine president Ajan ametist kõrvale ja loobus lõplikult oma positsioonist 15. aprillil.

«Ma leidsin organisatsiooni, mida oli pea pool sajandit kontrollinud autokraatne juht, kes kontrollis läbi erinevate meetmete kõike, mis organisatsioonis toimus,» ütles kanadalane. «Me tuvastasime süsteemseid juhtimisvigasid ja korruptsiooni IWFi kõige kõrgemal tasemel,» lisas McLaren.

Raportist selgub veel, et Ajanil oli tõstmisliidu üle nii võimas haare, et uurijatel oli raskusi tunnistajate leidmisega. Kaheksast tõstmisliidu juhatuse liikmest tegid uurijatega koostööd kaks, viiest asepresidendist samuti kaks. Lisaks võtsid uurijad ühendust 20 liikmesriigi presidendi või peasekretäriga, kellest uurijatele vastasid vaid neli. Tegevsportlastest nõustus tunnistama vaid üks.

Uurijad leidsid IWFi toimikutest 40 positiivset dopinguproovi, mis on maha vaikitud. Nende seas on ka tiitlivõistluste kuld- ja hõbemedaliste. See info edastati Maailma Antidopinguagentuurile (WADA), mis positiivsete proovidega edasi tegeleb.

Paljud süüdlased siiski pääsevad karistustest, sest enne 2015. aastal korda saadetud dopingupatustamiseid saab ametlikult karistada kuni kaheksa aastat pärast nende toimepanekut. 

Ajani arvutist leiti kustutatud kiri, kus Aserbaidžaani president Ilham Alijev tänab teda positiivsete dopinguproovide avaldamisega viivitamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles