EM-hõbe hülgab Venemaa ja soovib kodakondsust vahetada

Karl-Joosep Küngas
Copy
Timur Morgunov 2018. aasta EMil Berliinis.
Timur Morgunov 2018. aasta EMil Berliinis. Foto: Martin Meissner/AP

Venemaa kergejõustiku üks säravamaid nimesid Timur Morgunov andis teada, et soovib kodakondsust vahetada.

2018. aasta Berliini Euroopa meistrivõistlustel sai teivashüppaja Timur Morgunov maailmarekordimehe Armand Duplantise järel hõbemedali, olles seejuures neutraalse sportlase staatuses. Kui selline asi oli venelasele vastuvõetav, siis praegune olukord ei luba Venemaa sportlastel isegi seda võimalust kasutada.

Nimelt määras Maailma Kergejõustikuliit (WA) Venemaa alaliidule täieliku keelu nende sportlastel osalemaks rahvusvahelistel võistlustel. Seetõttu otsustaski Morgunov treeneri kaudu teada anda, et soovib kodakondsust vahetada. Praegu sõltub kõik sellest, kas tema väljavalitud riik Slovakia ja Venemaa suudavad üksmeelele jõuda, et sportlane ei peaks kolme aastat võistlustelt eemal olema.

2018. aastal muutis WA kodakondsus reeglit. See lubab üks kord igal sportlasel soovi korral vahetada esindatavat riiki. Kui kergejõustiklane on juba täiskasvanute tasemel esindanud mõnda riiki, siis peab ta olümpiamängudel osalemiseks omama vähemalt kolm aastat uue riigi kodakondsust. Kuigi on ka võimalus, et seda viimast osa ei pea täitma, selleks tuleb riigi alaliitudel omavahel kokkuleppele jõuda.

«Hetkel käibki töö selle nimel, et selgitada välja, kas Timur peab olümpialt seetõttu kõrvale jääma või mitte. Lisaks ootame vastust veel ka Venemaa alaliidult, et milline on nende edasine plaan sportlaste heaolu taastamiseks,» sõnas sportlase treener.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles