Kirdile tugev konkurent: Pekingi MM-i hõbe odaviskes vabaneb dopingukaristusest

Christopher Krutto
Copy
Ihab Abdelrahman.
Ihab Abdelrahman. Foto: GREG BAKER/AFP

Egiptuse odaviskaja Ihab Abdelrahman sai 2015. aastal Pekingi MM-il hõbeda, kuid jäi järgmisel hooajal dopinguga vahele ja sai nelja-aastase karistuse. Nüüd on karistus läbi saamas ja egiptlane sihib Tokyo olümpiat.

2014. aastal Aafrika rekordi 89.21 visanud Abdelrahmani organismist leiti 2016. aasta aprillis antud dopinguproovis kehavälist testosterooni. Seetõttu sai ta algselt ajutise ja hiljem juba nelja-aastase võistluskeelu.

Egiptlane süüd ei tunnistanud ja väitis, et aine võis tema organismi sattuda arstide määratud toidulisandist. Odaviskaja kaebas otsuse edasi Rahvusvahelisse spordiarbitraaži (CAS), kus tema kaebust ei rahuldatud.

Järgmisel esmaspäeval mehe dopingukeeld aegub ja endise treeneri Petteri Piironeni sõnul võib ta peagi võistlustulle naasta. «Ihab võttis minuga enne Lõuna-Aafrika laagrit ühendust ja uuris, kas ma saaksin teda aidata,» rääkis soomlane. «Tänasin teda pakkumise eest, kuid andsin mõista, et ei saa temaga enam koostööd teha.»

Abdelrahman treenis enne dopingukaristust Piironeni käe all, kuid pärast seda nende koostöö katkes. Väidetavalt nägi treener egiptlast Lõuna-Aafrikas Potchefstreami laagris, kus talviti käivad maailma parimad odaviskajad treenimas.

«Vaatasin eemalt tema viskeid. Ta oli seal enamasti üksi, sest pärast dopinguga vahele jäämist on raske sõpru leida,» rääkis Piironen. Tema sõnul viskas egiptlane treeningul üle 85-meetriseid kaari. 

«Ta ei tunnista dopingu kasutamist ja tema sõnul eksisid Egiptuse arstid. Ihabil on tugev soov ennast tõestada ja kaugele visata,» lisas soomlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles