Hiinast pagenud sportlane: sealne peksmist tolereeriv treenimiskultuur on alandav (1)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Jessica Jessica Shuran Yu
Jessica Jessica Shuran Yu Foto: MOHD RASFAN/AFP/Scanpix

Maailmameistrivõistlustelgi osalenud iluuisutaja Jessica Shuran Yu kutsub Rahvusvahelist Olümpiakomiteed (ROK) üles aitamaks noori (nais)sportlasi, keda Hiina treenimiskultuuris pidevalt alandatakse. 

Hiinas sündinud ja üles kasvanud 19-aastane Shuran Yu, kes on praeguseks uisud juba varna riputanud, sõnas hiljutises vestluses The Guardianile, et miljardiriigis on jätkuvalt au sees füüsilise karistamise põhimõtted ning igapäevaselt pole probleemiks seal kedagi laisaks, paksuks, lolliks, tauniks või kasutuks kutsuda. 

Ta tõi näiteid enda teismelisepõlvest: pärast ebaõnnestunud trikki löödi teda sageli plastikust uisukaitsmega, korra olevat treener talle isegi uisutera ninaga äsanud ning sellest on hiinlanna põlvel siiani selge arm.

«Alandmine algas kui ma olin 11-aastane. Pärast iga eksimust kästi mul käsi välja sirutada. Halvematel päevadel sain ma sinna üle kümne obaduse ning mu nahk oli sageli marraskil,» meenutas endine iluuisutaja.

«Puberteedieas hakkasid hüpped mulle ühel hetkel raskusi valmistama, kuna ma võtsin kaalus juurde. Ühel hetkel kutsus treener mind enda juurde, äsas mind uisuteraga ning käskis uuesti proovida. Ma ei tohtinud ei nutta ega longata.» 

«Enamasti juhtus säärane alandamine keset jääplatsi, teise silme all. Oma sõpradele ega täiskasvanutele koolis ma sellest rääkida ei julgenud, kuna see kõik tundus nii alandav. Ma tundsin ennast eikellegina,» jätkas ta. 

Hiinlanna otsustas oma looga lagedale tulla pärast dokumentaalfilmi «Athlete A» nägemist, mis räägib Ameerika iluvõimlejate seksuaalsest ärakasutamisest. «Võimlemine ja iluuisutamine on üsna sarnased, sest mõlemal alal võistlevad enamasti noored naised. Seetõttu saavad täiskasvanutest treenerid veel mitte nii kogenud inimesi ära kasutada,» selgitas hiinlanna.

«Minu jaoks on valus teada, et säärane alandamine toimub jätkuvalt edasi. Paljud sportlased ja treenerid Hiinas leiavad, et selline käitumine on vajalik ja ka normaalne. Sellest kardetakse ka rääkida, kuna see maksaks suure tõenäosusega neile koha koondises, mis tähendaks automaatselt ka sportlaskarjääri lõppu,» lausus ta.

Yu ei võistelnud rahvusvahelisel tasemel kunagi Hiina eest, vaid esindas hoopis isa sünniriiki Singapuri, kelle värvides võitis 2017. aastal Kagu-Aasia mängudel kulla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles