BLOGI JA GALERII ⟩ Meeletult võidelnud Eesti korvpallikoondis alistas kivikõva Leedu! (4)

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy

Baltika keti karikaturniiri avamatšis alistas Eesti korvpallikoondis võitluslikus matšis lisaajal 92:85 tugeva Leedu. Mängu käigu ja analüüsi leiab allolevast blogist. 

Eesti vedaja oli 19-aastane Kerr Kriisa, kes viskas üleplatsimehena 26 punkti ja jagas seitse resultatiivset söötu. Kasulikkuse tegur oli koguni 33.

Tema kõrval kerkis esile ka 21-aastane Sander Raieste ja kapten Siim-Sander Vene. Esimese arvele jäi 17 punkti ja üheksa lauapalli, teine Vene tõi Eesti kasuks 13 silma.

Ühtlaselt panustanud Leedu parimana viskas Marius Grigonis 14 punkti, kuid ta oli hädas visketabavusega selgelt hädas: väljakult sooritatud üheksast viskest sopsas vaid üks. Lukas Lekavicius lisas 12, Tomas Dimša ja Laurynas Birutis võrdselt 11 silma.

Enne mängu:

Eesti rahvusmeeskonna koosseis turniiri esimeses kohtumises: Siim-Sander Vene, Kerr Kriisa, Rait-Riivo Laane, Rain Veideman, Henri Drell, Janari Jõesaar, Sander Raieste, Robert Valge, Kristjan Kitsing, Saimon Sutt, Kregor Hermet ja Rauno Nurger.

Seega jäävad täna eemale Martin Dorbek, Mikk Jurkatamm, Siim-Markus Post ja Mihkel Kirves. Samuti ei löö kaasa Hispaanias treeninglaagris viibiv Kristian Kullamäe ja vigastusega kimpus olev Martin Paasoja.

«Täna mängivad need 12 mängijat, pühapäeval Läti vastu on koosseis teine. Meil on kokku ees neli mängu ja soovime katsetada erinevaid koosseise. Loomulikult lähtume mängijate valikul ka vastasest – Leedu vastu vajame rohkem pikkasid, vastasel juhul jääme hätta,» ütles peatreener Jukka Toijala alaliidule.

Tema sõnul soovitakse kogemust anda ka uutele tulijatele. Soomlane all teevad täna debüüdi Sutt ja Valge, neist viimasele on see koondise esimeseks matšiks. Peatreeneri kinnituseö saavad eelseisvates mängudes minutid kätte ka Kirves, Post ja Jurkatamm, Dorbek kuulus Toijala valikusse juba EM-valiksarjas. 

Mängujuhi positsioonil jagavad Leedu vastu minuteid peamiselt Kerr Kriisa ja Rait-Riivo Laane. Vajadusel saab sel kohal kasutada ka kogenud Rain Veidemani. «Kõik sõltub konkreetsest olukorrast. Kui meil peaks olema vigadega probleeme, siis saame ka Raini number ühe peal kasutada,» märkis Toijala. 

Peatreener loodab, et koondis suudab pärast pikka pausi näidata samasugust energiat nagu veebruaris: «Esmalt peame kaitses asjad korras hoidma. Rünnakutel peame leidma kiireid lahendusi, sest ainult positsioonirünnakut mängides läheb meil raskeks.»

Leedu tuli Tallinna 11 mängijaga. Rivistus on muljetavaldav, võistkond koosneb suures osas Euroliiga meestest.

Peatreener Darius Maskoliunase valikusse kuuluvad: Mantas Kalnietis (Krasnodari Lokomotiv Kuban), Tadas Sedekerskis (Vitoria Baskonia), Laurynas Birutis (Monbus Abradoiro), Rokas Jokubaitis (Kaunase Žalgiris), Eimantas Bendžius (Sassari Dinamo), Marek Blaževic (Kaunase Žalgiris), Tomas Dimša (Kaunase Žalgiris), Marius Grigonis (Kaunase Žalgiris), Lukas Lekavičius (Kaunase Žalgiris), Arnas Butkevičius (Vilniuse Rytas) ja Edgaras Ulanovas (Istanbuli Fenerbache).

Enne turniiri

Saku suurhalli peetakse 24.-26. juulini Balti keti karikaturniir. Reedel kohtub Eesti Leeduga ning pühapäeval Lätiga. Laupäeval madistavad naabrid omavahel. Kõik kohtumised algavad kell 19.30. 

Läti koondis tuli Tallinna 12 mängijaga. Peatreener Roberts Štelmahersi valikusse kuuluvad: Edmunds Elksnis (Valmiera Glass/VIA), Arturs Ausejs (Jekaterinburgi Ural), Kaspars Berzinš (BK Ogre), Artis Ate (Riia VEF), Andris Misters (Melilla), Artjoms Butjankovs (BC Samaara), Marcis Šteinbergs (Gran Canaria II), Kristaps Dargais (BK Ogre), Karlis Šilinš (Florida Atlantic), Kristaps Gluditis (Ventspils), Edgars Lasenbergs (Pasvalyse Pieno Žvaigždes) ja Edvards Mežulis (Läti Ülikool).

Lätlased panustavad teisele ešelonile. Kogemust ja noorust on koosseisus enam-vähem pooleks: tuumiku moodustavad kogenud tsenter Kaspars Berzinš, tagmängijad Ate, Elksnis, Ausejs ja Misters ning ääred Kristaps Dargais ja Artjoms Butjankovs.

Kaasas on väga ka noori mehi: väljakule jooksevad sünniaastaga 2000 ja 2001 Mežulis Marcis ning Šteinbergs. Eesti publikule hästi tuttav mängija on Edgars Lasenbergs, kes esindanud Valga-Valka meeskonda.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles