Norra peaminister kaitses dopinguminevikuga Johaugi

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Therese Johaug.
Therese Johaug. Foto: Markku Ulander/AP

Norras on mõnda aega diskuteeritud selle üle, kas Therese Johaug on vääriline nominent Egebergsi auhinnale. Viimati võttis sel teemal sõna peaminister Erna Solberg.

Egebergsi auhind antakse Norras sportlasele, kes on tulemustega silma paistnud rohkem kui ühel spordialal. Johaug, kelle põhialaks on murdmaasuusatamine, näitab teadupärast head kiirust ka jooksurajal.

Juunis osales ta Norras toimunud Bisletti mängudel, kus läbis 10 000 meetrit ajaga 31.40,67. Lisaks võitis ta samal distantsil Norra meistrivõistlused.

Lisaks headele tulemustele peaks auhinna saaja olema spordi põhiliste väärtuste osas heaks eeskujuks. Mäletatavasti andis Johaug 2016. aastal positiivse dopinguproovi ning talle määrati 13 kuu pikkune võistluskeeld. Sportlane ise dopingutarvitamist ei tunnistanud, vaid väitis, et keelatud aine sattus tema kehasse huulepalsamist, mille andis talle võistkonna arst.  

Norra peaministri Solbergi sõnul on Johaug aga igati tubli eeskuju. «Arvestades, kui palju ja kui edukalt ta sporti investeerib, on ta väga hea eeskuju,» ütles Solberg ja viitas seejärel dopinguskandaalile: «Väga paljud oleksid tema olukorras alla andnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles