Spontaanne avaldus võib lõppeda olümpialt eemaldamisega

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wayne Rooney on emotsionaalne mängija. Inglise jalgpalliliit ja teisedki alaliidud sotsiaalvõrgustikes sellist käitumist aga ei salli.
Wayne Rooney on emotsionaalne mängija. Inglise jalgpalliliit ja teisedki alaliidud sotsiaalvõrgustikes sellist käitumist aga ei salli. Foto: AFP / Scanpix

Tippsportlaste jaoks on sotsiaalvõrgustikud oma tõeliste tunnete ja mõtete väljendamise koht. Kui need tunded liiga kriitilised või negatiivsed pole.



Fännide jaoks on tippsportlaste sotsiaalvõrgustikesse jõudmine igati tervitatav, sest nii saadakse osa atleetide igapäevastest tegemistest ja on tekkinud uus võimalus nendega suhelda. Kui sportlane fänni Twitteri säutsumisele või Facebooki postitusele vastab, on see sama, mis autogrammi saamine.

Atleedid alles kohanevad uute võimalustega, aga ka probleemidega. Näiteks ei tohi mängijad neid Twitteris solvangutega üle külvavatele fännidele vastata. Jalgpalliklubi Manchester Unitedi staar Wayne Rooney sattus eelmise aasta mais kõva kriitikatule alla, kui oli Twitteri vahendusel teda mõnitanud fänni ähvardanud.

Fänn oli Rooneyt «paksuks» kutsunud ning lubas tal pea lõhki lüüa. Jalgpallur ei suutnud seepeale mitte vaiki olla. «Sa tead, kus ma treenin, eks tule ja tee seda, kui julged. Panen su 10 sekundiga magama,» vastas Rooney. Inglise jalgpalliliit saatis mängijale seepeale kirjaliku noomituse.

Kirjuta, kui julged

Sportlaste jaoks on sotsiaalmeedia võimas tööriist, ent mõtlematu postitus võib maine igaveseks rikkuda või sponsorrahast ilma jätta. Riskitakse ka olümpiamängudelt eemaldamisega.

Londoni olümpiamängudel osalevatele sportlastele on Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) sotsiaalvõrgustike kasutamisel kehtestanud üsna ranged reeglid. Kirjutada võib, ent raporteerida mitte. ROK julgustab sportlasi blogima ja Twitteris säutsuma, ent spontaanne otsus oma mõte postitada võib kiirelt valusaid vastulööke anda.

«Sissekanded peavad olema päeviku- ehk mina-vormis, kasutada ei ole lubatud raporteerivat ehk ajakirjanduslikku stiili,» seisab reeglites. Keelatud on ka reklaam, ropendamine, ebasündsate fotode kasutamine ja kaasvõistlejate tegevuse kirjeldamine või kommenteerimine.

Reeglite rikkumisele võib järgneda karm otsus sportlane olümpiamängudelt eemaldada. Rikkumiste avastamiseks on moodustatud ka spetsiaalne rühm, kes sportlaste kontodel silma peal hoiab.

Näiteks kui sprinter Usain Bolt otsustab Twitteris säutsuda «Liikusin kiiremini kui Britney Spears (USA laulja – toim)», siis see on lubatud. Kui Bolt aga kirjutaks «Möödusin lõpusirgel Tyson Gayst», siis see oleks reeglite rikkumine ning ta riskiks mängudelt eemaldamisega.

Olümpiakomitee püüab probleeme ennetada, ent USA profiliigad on sotsiaalvõrgustike kasutamisele piirangud seadnud pärast esimesi prohmakaid. 2009. aastal said Phoenix Sunsis mänginud Shaquille O’Neal ja Milwaukee Bucksi ridadesse kuulunud Charlie Villanueva kopsaka rahatrahvi selle eest, et postitasid võistluse ajal Twitterisse.

Villanueva sõnum oli järgmine: «Oleme riietusruumis, mängime Boston Celticsiga. Pean end kokku võtma ja mängu ära tegema.» Seepeale kehtestas liiga sarnaste juhtude ärahoidmiseks karmid reeglid.

Suhtlemine on kallis lõbu

Korvpalliliiga NBA hoiatas sügisel kestnud tööseisaku ajal klubide peatreenereid, et nad oma mängijate Twitteri postitustele ei vastaks. Vastasel juhul ähvardab neid koguni miljoni dollari suurune trahv. ESPNi andmeil oli lubatud postitusi küll lugeda, kuid mitte kommenteerida ega neile vastata.

Samas liigas mängiv Brandon Jennings sai aga liigalt 7500 dollarit trahvi igati positiivse Twitteri-postituse eest. Nimelt kiitis Milwaukee Bucksi tagamees pärast võidetud mängu oma meeskonnakaaslasi, milles ei ole iseenesest midagi halba.

Trahvi sai ta selle eest, et postituse ajastus oli vale – NBA reeglid ei luba palluritel 45 minutit enne kohtumise algust kuni pärast mängujärgse pressikonverentsi lõpuni sotsiaalvõrgustikke kasutada. «Uskumatu, et sain trahvi rõõmustamise eest!» ütles Jennings.  

Peamiselt kasutatakse sotsiaalvõrgustikke hea tulemuse üle rõõmustamiseks või oma klubivahetusest teatamiseks, ent levinud on ka pahameelevalangud ja terav kriitika. Ameerika jalgpalli profiliiga NFLi mängija Ndamukong Suh sai mängus jõhkra vea eest 20 000 dollari suuruse trahvi ja otsustas seejärel Twitteri vahendusel juhtunut kommenteerida, nimetades seda «läbikukkumiseks». Selle eest sai mees mõistagi uue karistuse.

NFLi klubi Pittsburgh Steelersi mängija Rashard Mendehall kaotas aga mõtlematu postituse tõttu tulusa sponsorlepingu. Ööl, mil tapeti Osama bin Laden, postitas mängija oma Twitteri kontole: «Milline inimene tähistab teise inimese surma?» Lisaks seadis ta kahtluse alla USA valitsuse ja armee tegutsemise seoses 11. septembri terrorirünnakutega. Postitus leidis palju vastukaja ja ta kustutas selle. Ent juba oli hilja – sporditarvete firma Champion lõpetas kohe temaga sponsorlepingu.

«Pimedad kohtunikud»

Inglismaa jalgpalli kõrgliigaklubi Queens Park Rangersi tegevdirektor Ruben Emir Gnanalingam võib Twitteris avaldatud sõnumi eest sealselt jalgpalliliidult karistuse saada, sest nimetas pärast detsembris toimunud Queens Park Rangersi ja Norwichi mängu kohtunikke pimedateks ja ebaausateks. «Kuradi kohtunikud on nagu hunnik s***a! Pimedad ja ebaausad.

Tänan, et mängu ära rikkusite» kirjutas ta oma Twitteri kontol pärast mängu. Ta kustutas küll postituse mõne minuti pärast, ent Inglismaa jalgpalliliit jõudis asjale siiski jälile ja kaalub nüüd Gnanalingamile karistuse määramist, sest sellised sõnavõtud alaliidule ei meeldi.

Twitteris üle 40 000 jälgija omava, NFLi klubi Arizona Cardinalsi mängija Jay Feely sõnul on sotsiaalvõrgustike kasutamisel siiski rohkem plusse kui miinuseid. «Ma saan siin oma fänne tundma õppida ja nendega suhelda. Saan rääkida oma käekäigust nii, nagu mina seda tahan ega vaja selleks enam ajakirjanduse abi,» rääkis Feely.

Reeglid Londoni olümpial

•    Tohib blogida, säutsuda, Facebookis postidada.

•    Kirjutada tohib ainult mina-vormis, mitte raporteerivas ehk ajakirjanduslikus vormis.

•    Ei tohi kommenteerida ega kirjeldada kaasvõistlejate, kohtunike, ametnike tegevust võistlustel.

•    Postitustes tuleb järgida olümpia-deviisi.

•    Kirjutised ei tohi sisaldada roppusi ega ebatsensuurseid fotosid.

•    Videoid ega audiofaile kasutada lubatud ei ole.

•    Fotosid endast on lubatud postitada, kaasvõistlejate pildistamisel tuleb selleks luba küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles