Soome spordiarst meenutas, kuidas venelased 2005. aasta Helsingi kergejõustiku MM-il dopingu kasutamisega pääsesid

Christopher Krutto
Copy
Helsingi MM-il vasaraheites kulla võitnud Olga Kuzenkova oli üks sportlastest, kes 2013. aastal tehtud järeltestimisel vahele jäi.
Helsingi MM-il vasaraheites kulla võitnud Olga Kuzenkova oli üks sportlastest, kes 2013. aastal tehtud järeltestimisel vahele jäi. Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP

Endine Venemaa antidopingu labori juht ja nüüdseks USAsse kolinud vilepuhuja Grigori Rodtšenkov avaldas hiljuti uue raamatu nimega «Võit või surm - Venemaa salajane dopinguprogamm».

Raamatus avaldatakse näiteks, kuidas venelased petsid ära 2005. aasta Helsingi kergejõustiku maailmameistrivõistluste dopingukontrolli. Venelased tarvitasid tol ajal suures koguse dopingut, aga teadsid tänu Moskva laboris uuritud dopingutestidele täpselt, mitme päevaga dopinguained tuvastamatuks muutuvad.

Iltalehti uuris Helsingi MM-i dopingutestimise eest vastutanud spordiarstilt Tapio Kalliolt, mida tema nendest võistlustest mäletab. «Kõik siia tulijad teadsid, et meil on siin aus ja läbipaistev süsteem, mida ei saanud korrumpeerida. Võtsime ka enda sportlasi vajadusel rajalt maha, nagu näiteks 2001. aastal Lahtis. Ainuke moodus oli teha kindlaks, et nende enda sportlased olid puhtad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles