Galerii ja video ⟩ Endine Eesti tippsõitja käis üle aastate esimest korda rajal

Postimees Sport
Copy

Castrol Eesti motokrossi meistrivõistluste kolmas etapp soolotsiklitele sõideti augustikuu esimesel päeval Türi lähistel asuvas Kihli motokeskuses. Kuninglikus MX1-klassis võttis etapivõidu lätlane Matiss Karro ja MX2-klassis Jörgen-Matthias Talviku.

MX1-klassi avasõitu asus juhtima kvalifikatsiooni kiireim lKarro (Husqvarna), keda seirasid Tanel Leok (Husqvarna, Sõmerpalu MK), Karel Kutsar (KTM, Sõmerpalu MK), Andero Lusbo (Husqvarna), Gert Krestinov (Honda, Motoextreme) ja teised, vahendab Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooni koduleht.

Sõidu keskel möödus Kutsar Leokist ning vahepeal oli ka Krestinov Lusbost mööda saanud. Karro kontrollis sõitu, kuid Kutsar tegi korralikku tempot ja vähendas liidriga vahet, aga sellest jäi veidi väheks ja lätlane võttis kindla võidu. Kutsar ületas lõpujoone teisena, Krestinov kolmandana ja Leok neljandana.

Teine sõit algas sarnaselt esimesega, kui Karro haaras esikoha ning tegi Leokiga sisse väikese vahe. Krestinov tõusis peagi kolmandal kohal olnud Lusbost mööda, kuid tehniliste probleemide tõttu pidi ta pika boksipeatuse tegema ning oli lõpuks 12. Leok ei lasknud Karrol terve sõidu jooksul kergelt hingata, kuid lätlane kontrollis olukorda ja võitis sõidu. Enamus sõidust kolmandana rajal tuhisenud Lusbo pidi mõned kurvid enne finišit Kutsarile alla vanduma ja nii tuli tal leppida neljanda kohaga.

Kahe sõidu kokkuvõttes võttis Türilt maksimumpunktid Karro, tänu teise sõidu tulemusele oli teine Kutsar ja Leok kolmas. Rajal käis ka üle aastate endine tippsõitja Juss Laansoo (Honda, HRC Eesti Racing Team), kes eriti enam sõidutrenni ei tee, kuid hoolimata sellest nautis head krossipäeva ja oli kokkuvõttes lausa kuues.

Kuna meistrivõistluste senine liider Harri Kullas ei saa suure tõenäosusega Inglismaal võistlemise tõttu tänavu enam Eestis sõita ja oli juba Türi etapi ajal Eestist ära, naasis liidrikohale avaetapil võidutsenud Karro (131 punkti), kellele järgnevad Lusbo (107 p) ja Krestinov (106 p).

MX2-klassis asus esimest sõitu juhtima sellel hooajal kõik etapid võitnud Jörgen-Matthias Talviku (Husqvarna, Pärnu MC), keda asusid jahtima kvalifikatsiooni kiireim ja kodurajal võistelnud Meico Vettik (KTM, KTM Racing Estonia), Egert Pihlak (KTM, Motoextreme) ja valitsev Eesti meister Priit Rätsep (Honda, HRC Eesti Racing Team). Vettik ahistas esimestel ringidel Talvikut kõvasti, kuid liider ei vääratanud ning püsis esimesena ruudulise lipu langemiseni. Rätsep sai tänu Vettiku apsule konkurendi kätte ja tõusis ise teiseks, kus ta püsis ka sõidu lõpuni.

Teises stardis oli kodupubliku rõõmuks parim Vettik, kellele järgnesid Rätsep ja Talviku, kes möödus avaringil Rätsepast ja mõned ringid hiljem ka Vettikust. Esitrio sõitis väikeste vahedega enamus sõidust, kuid kuna keegi möödasõite ei teinud, oli järjekord lõpujoonel Talviku, Vettik ja Rätsep.

Etapivõidu võttis seega Talviku, teine oli tänu teisele sõidule Vettik ja kolmas Rätsep. Meistrivõistluste kindla liidrina jätkab 147 punktiga Talviku, teine on Türil nii sõitudes kui ka kokkuvõttes neljas olnud Kutsar (116 p).

Koos MX2-klassiga rajal olnud MX125-klassi etapivõidu saavutas soomlane Sampo Rainio (Husqvarna, Tihemetsa MK) Romeo Karu (Husqvarna, VKJ Racing) ja kaasmaalase Kasimir Hinderssoni (KTM) ees.

85cc-klassis heitlesid esikohale mõlemas sõidus Joosep Pärn (KTM, Pärnu MC) ja Tristan Uiga (Husqvarna, Motoextreme). Kui esimeses suutis Uiga konkurenti napilt edestada, siis teises tuli noormehel sõiduviga ning esimene oli Pärn, kes pälvis tänu sellele etapivõidu. Kahe sõidu kokkuvõttes oli kolmas mõlemas sõidus sama koha saanud Romeo Pikand (KTM, Viljandi VMK).

Kõige väiksemas 65cc-klassis jätkas võitude jada Gregor Kuusk (Husqvarna, RedMoto Racing), kes võitis ülivõimsalt mõlemad sõidud. Teise koha sai hea sõidu teinud Travis Leok ja kolmanda esimest aastat 65stel võistlev Lucas Leok (mõlemad Husqvarna, Sõmerpalu MK) ning seda tänu teise sõidu heale esitusele, kus ta oli kolmas.

Veteranide meistrivõistluste etapi võitis Urmas Heliste (Husqvarna, Kagu MK) Allan Vierlandi (Yamaha, SK Yamaha Keskus) ja Avo Härmi (Yamaha, Kohila Motospordiklubi) ees. Eakamad 50+ sõitsid kohalikele karikatele ja seal mahtusid esikolmikusse Aivo Rabbi (KTM, Paikuse MK), Argo Laherand (Yamaha, MK Lääne) ja Priit Laur (Kawasaki, Linnamäe krossiklubi).

Koos veteranidega rajal olnud naistest võitis sarnaselt Karksi-Nuia ja Pärnu võistlustele Leedu neiu Adrija Skudutytele (KTM), kellele järgnesid vigastusepausilt naasnud Kadri Ehamäe (Yamaha, RedMoto Racing) ning võitja õde Agilija (KTM).

Eesti karikavõistluste arvestusse kuulunud MX Hobi klassis võidutses seekord Asko Lihtsa (KTM, KTL Racing), teise koha sai Timmo Mõts (Husqvarna, Sõmerpalu MK) ja kolmanda Marken Sonn (Husqvarna, Kose AMK).

Castrol Eesti meistrivõistlused jätkuvad täna Tihemetsas, kus on rajal külgvankrid ja quadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles