Eestlased tõid ringraja meistrivõistluste etapilt Soomes mitu poodiumikohta

Postimees Sport
Copy
Eero Pärm ja Lauri Lipstok.
Eero Pärm ja Lauri Lipstok. Foto: Helen Urbanik

Täna lõppes Soomes Alastaros toimunud motoringraja Soome ja Eesti meistrivõistluste ühisetapp, kus eestlased mitmeid poodiumikohti noppisid.

Ülipõneva sõidu pakkusid ka täna külgvankrite ekipaažid. Nagu eilegi, heitlesid liidrikohale Timo Kallio/Jere Nuppola ja Tero Manninen/Joni Manninen ning mõne ringiga suutsid isa ja poeg Manninen liidriks tõusta. Eero Pärm/Lauri Lipstok (Pärm Racing Team) kaotasid oma kolmanda stardipositsiooni Markku Artiola/Peetu Paavilainenile, kuid said selle suurepärase sõiduga taas tagasi. Võistlussõidu viimases faasis oli teinegi koht käeulatuses, sekundi kaugusel, kuid eestlased ei leidnud möödasõiduks võimalust. Nii teenisid nad täna eilse katkestamise kõrvale kolmanda koha punktid.

Kõige nooremate võidusõitjate klassis MiniGP suutis Maria Saluste (Suzuki Team Estonia) täna eilset tulemust koha võrra parandada ja soomlase Luukas Klemetti järel välja sõita teise koha. Karro Robert Jäärats langes koha võrra, viiendaks, Uku Kandelin (mõlemad Vihur Motosport) oli aga seitsmes.

Hugo-Brent Freimann (Yamaha, Vihur Motosport) oli Supersport 300 klassi sõidus taas Rasmus Nurmi ja Arttu Martikaineni järel kolmas. Klubikaaslased Andre Köster (KTM), Silvester Sarapik (Yamaha) ja Selyn Kazakova (KTM) said vastavalt neljanda, viienda ja seitsmenda koha.

Päeva naelaks olid Superstock 600 ja Superbike klasside sõidud, sest vahetult enne nende esimest sõiduvooru pöördus muidu pilvine ilm kergele vihmale. Superstock 600 võistlejad läksid juba prooviringile, kuid keerasid sealt otse boksi vihmarehve alla vahetama. Start lükati veidi edasi ja alanud võistlussõidus sai eestlastest parima tulemuse, kaheksanda koha, Jaanus Saarmaa (Suzuki, Sinilind), kellel ajasõit enda sõnul täielikult ebaõnnestus (18. aeg 20 osaleja seas), kuid kellele vihmasõit sobib. Ajasõidus temast kiirem olnud Mairon Meius (Suzuki, Sinilind) oli kümnes ja Alar Laidoner (Yamaha, Seltec Racing) 13. Õhtuses teises, kuivas sõidus, olid jõujooned taas pöördunud ning Meius oli eestlastest kiireim (14. koht), Laidoner 17., Saarmaa kukkus paar ringi enne lõppu.

«Mina olen väga rahul. Eelmise aasta Alastaro parimat ringiaega parandasin kahe sekundi võrra ja teises sõidus oli lihtsalt näha, kes on tegelikult kiirem,» naljatas Meius.

Superbike’ide esimene sõit järgnes kohe Superstock 600 esimesele sõidule ja kuigi vihma enam ei sadanud, usuti sõidust tulnute arvamust, et rada on märg. Kõik eestlased vahetasid alla vihmarehvid – mõni veel täiesti viimasel hetkel. Soomlased, vastupidi, läksid rajale slikkidega, mõni veel rajaga tutvumisringilt tulles. Soomlaste leeri valik osutus tingimustele sobivamaks, sest eestlastest ei leidnud keegi vihmarehvidega rajal hoogu. Nutikamate tsiklite elektroonika osutus nii kavalaks, et Mario Ilus võrdles sõitu oma Ducati Panigale V4-ga ponnistustega rollerist viimast välja pigistada: «Gaas on põhjas, aga masin lihtsalt ei lähe edasi!» Kiireima eestlasena tõi Andry Blank (Kawasaki, Äksi 39 Team) koju väärtuslikud 11. koha punktid (esimesel etapil Pärnus ta kukkus ja tulemust kirja ei saanud), valitsev Eesti meister Mihkel Osula (Ducati, Vihur Motosport) oli 13., Mait Vestel (Suzuki, Sinilind) katkestas. Samas sõidus osalenud klassi B1200 arvestuses oli Kalle Krõlov (Kawasaki, Äksi 39 Team) 12., Igor Kolektor (BMW, Vihur Motosport) 14., Andres Tammsaar (Honda, Biker 24 Motospordiklubi) 15., Rannus Ervin (Suzuki, Biker 24 Motospordiklubi) 16., Mario Ilus (Ducati, Vihur Motosport) 17.

Superbike’ide teine sõit oli hoopis teisest puust ning Osula ja Vestel nagu ümber sündinud. Nad andsid omavahel 9-10 kohale ülipineva lahingu, milles Osula vaatamata Vesteli hetkelisele möödumisele peale jäi. Kahjuks läks Vestelil kaks ringi enne lõppu ühes finišieelses kurvis tsikkel alt («ma ei olnud veel gaasi peale keeranud,» ütles ta) , Osula läks oma teed ja lõpetas üheksandana. Andry Blank sellesse sõitu ei startinud, kuna kvalifikatsiooni kukkumisest oli külg liiga valus. B1200 sõitjatest oli Kolektor 13., Ervin 14., Krõlov 15., Mario Ilus 17.

Motoringraja Eesti meistrivõistluste kolmas etapp, mis on ka Balti MV arvestuses, toimub 22.-23. augustil Lätis Bikernieki ringrajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles