Eesti jalgpalli meistritiitel annab konkurentide ees meeletu edu

Copy
Ainsana mängib Meistrite liiga eelringides Eesti meeskondadest FC Flora.
Ainsana mängib Meistrite liiga eelringides Eesti meeskondadest FC Flora. Foto: Revierfoto/imago Images/Revierfoto

Eesti jalgpalliklubid said eurohooajaks avaringis üsna soodsa loosi. Samuti tuleb meie vutiklubidele kasuks uus võistlusformaat, mis suurendab juhuse osakaalu. Eurosarjad tähendavad Eesti klubidele ka suurt sissetulekut, kuid meistiriitli võit annab konkurentide ees suure eelise.

Meistrite ja Euroopa liiga eelringid mängitakse tänavu varasema kodus-võõrsil-formaadi asemel ühemängulistena. Kodus-võõrsil-süsteemi peale minnakse tagasi alles play-off’is ehk viimases vaatuses enne alagrupiturniiri.

«Väikesele spordirahvale nagu Eesti see pigem sobib. Oleme ju aastate jooksul suutnud üksikuid võite võtta, aga sellest on väheks jäänud. Juhuse osakaal kasvab, mis tähendab, et väikestel võistkondadel – kõik Eesti jalgpalliklubid on väikesed – on selle läbi eelis,» sõnas vutiportaali Soccernet peatoimetaja Kasper Elissaar Postimehe spordisaates «Kehakultuur».

Senisest veelgi enam läheb hinda kodumängu väärtus. See eelis pannakse paika loosimisel. Kuigi publikut eelringides tribüünidel pole, jääb kodus mängival meeskonnal ära reisimine, mis praegusel koroona-aastal on raskendatud.

UEFA tahab eurosarja mängudega püsida rangelt graafikus ehk ühtegi kohtumist edasi ei lükka. See tähendab, et kui üks või teine võistkond ei suuda koroonaviiruse tõttu mängu korraldada või mängule reisida, saab ta tehnilise kaotuse.

Tehnilised kaotused

«UEFA on andnud kodumänge korraldavatele klubidele suunise proovida oma valitsusega koostööd teha, et võistkonnad saaksid võimalusel ilma karantiiniperioodita riiki siseneda. Selge see, et kõik riigid neid erandeid ei tee. Ja isegi kui piiranguid pole, on reisimine tänapäeval keeruline. Kui üks võistkond saab kodus olla ja puhata ning teine higistab Euroopa teisest otsast kohale tulla, siis kodus mängimisel on selge eelis,» sõnas Elissaar.

Juba sel nädalal nägime Meistrite liiga eelringis (voor, mis mängitakse enne esimest kvalifikatsiooniringi) tehnilist kaotust, mille sai Kosovo meisterklubi KF Drita. Nende mäng Põhja-Iirimaa tšempioni Linfieldiga pidanuks toimuma teisipäeval neutraalsel väljakul Šveitsis. Kaks tundi enne avavilet määrasid Šveitsi võimud positiivse koroonajuhtumi tõttu kogu Drita meeskonna karantiini. Et vastasseisu võitja järgmine euromäng toimub juba teisipäeval, polnud mängu edasilükkumine võimalik. Seega sai Drita tehnilise kaotuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles