Kui madalale võib langeda? Aafrikas manustati dopingut 14-aastastele kergejõustiklastele

Karl Mihkel Eller
Copy
Dopingukontroll
Dopingukontroll Foto: TOM PENNINGTON/AFP/SCANPIX

Kergejõustiku dopinguprobleemid on jõudnud madalpunkti. Nigeeria antidopinguagentuur avaldas, et kohalikel meistrivõistlustel andsid kuus 14-aastast last positiivse dopinguproovi. Nende kehast leiti jõudlust parandanud keelatud aine jälgi.

«See näitab, et meil on probleeme,» ütles Femi Ayorinde, kes töötab Nigeeria antidopinguagentuuri heaks.

Kergejõustiklased üle maailma on langenud dopingusüüdistuste puntrasse. Venemaa riiklik dopinguprogramm ja armetult salakaameratega vahele võetud Keenia tippjooksjad on vaid mõned näited.

Tegelikuses võeti Nigeeria positiivsed dopinguproovid juba 2019. aastal Kwara maakonna noortemängudel. Juhtum tuli avalikuks veebiseminaril, kus Nigeeria antidopinguagentuuri liige Femi Ayorinde selle ühe näitena esile tõi.

Juhtum, kus dopinguga jäid vahele juba 14-aastased lapsed võib-olla üks tumedamaid peatükke selles spordiloos. Kohaliku antidopingu liikmete sõnul ei teki kahtlustki, et keelatud ained jõudsid noorsportlasteni treenerite vahendusel.

«On selge, et doping jõudis nendeni treenerite abiga. Selle probleemse kohaga tuleb tegeleda,» ütles Ayorinde Nigeeria ajalehele Punchng.

Nigeeriat seob dopinguga värvikirev ajalugu. Nad kuuluvad ka Wada (maailma dopinguagentuur) nimetatud riikide sekka, keda ähvardavad sanktsioonid, kui neil peaks veel suuremahulisi dopingujuhtumeid esinema.

«Lisaks kõigele on doping ka oht tervisele ning see häbistab meie riiki,» ütles Nigeeria spordipsühholoog Olufemi Adegbesan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles