Austraalia velotuuri sündmusterohke avaetapi võitis Greipel

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andre Greipel
Andre Greipel Foto: Reuters / Scanpix

Austraalias alanud Tour Down Underi velotuuri 149 km pikkuse esimese etapi võitis Lotto-Belisoli rattur Andre Greipel. Sakslane edestas sprindifinišis itaallast Alessandro Petacchit (Lampre-ISD).

Greipel oli parim ka pühapäevasel proloogil. Austraalia on Greipeli jaoks õnnelik koht, sest sakslane on sama velotuuri võitnud ka aastatel 2008 ja 2010.

Õnne oli Greipelil ka seekord, sest ta pääses ülinapilt 800 meetrit enne finišit toimunud massikukkumisest, kuhu takerdus ligi 60 ratturit. Greipeli meeskonnakaaslane Jürgen Roelandts vigastas kaela ja õlga ning viidi Adelaide’i haiglasse. Samuti vajasid tohterdamist puusa vigastanud prantslane Frederic Guesdon ja rangluu murdnud itaallane Matteo Montaguti.

Õnnetuses sai kergemalt kannatada ka 70-aastane pealtvaataja. Greipel oli pärast võistlust kriitiline korraldajate suhtes, kes paigutasid finiši allamäge viivale lõigule.

«Hea küll, see on meie töö, keegi pole meil käskinud sprinteriteks hakata. Aga korraldajad peaksid riskidele mõtlema,» pahandas Greipel. «Kiirus oli 75 km/h ja kui midagi juhtub, ei jõua sa lihtsalt reageerida. Pealegi oli tuul vastu – taganttuulega oleksime kihutanud lausa 80-85 km/h.»

Peakorraldaja Mike Turtur ei jäänud võlgu, rõhutades, et kõikidele meeskondadele tutvustati enne sõidu algust rada. «Õnnetus juhtus siledal maal. Loomulikult oli finiš kiire, aga minu teada on nad sprinterid – sprinterid sõidavadki kiiresti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles