Hollandi jooksutäht püstitas vägeva maailmarekordi

Karl-Joosep Küngas
Copy
Sifan Hassan.
Sifan Hassan. Foto: Martin Meissner / AP

Belgia pealinnas Brüsselis toimuval Teemantliiga osavõistlusel näitas vägevat minekut hollandlanna Sifan Hassan, kelle nimele kirjutati tunnijooksu maailmarekord. 

Omapärane võistlus sai kohe kiire alguse ning Hassan läks rajale kindla sihiga rünnata Etioopia jooksjale Dire Tunele kuulunud maailmarekordit. See pärines 2008. aastast ning etiooplanna ühe tunni ajaks märgiti toona 18 517 meetrit.

Brüsselis oli viie kilomeetri järel juhtpositsioonil Hassani kõrval ka Keenia jooksja Brigid Kosgei, kes mõlemad olid rekordgraafikust 10 sekundit ees. Seda nägid ka jooksjad, kellel oli kõrval Eestiski kasutatud «valgusjänes».

Lisaks virtuaalsele jänesele oli Brüsselis kohal ka reaalne sportlane, kes tempot tegi. Sheila Chelangat sai sellega ka väga hästi hakkama, sest pärast 38 minutit, kui ta rajalt lahkus edestati maailmarekordit juba 40 sekundiga.

Korraldajad olid mõelnud ka sportlaste ergutamise peale. Olgugi, et tribüünid olid tühjad, siis helisüsteemidega tekitati tunne nagu sportlasi ikkagi toetatakse. Selleks oli kasutatud eelnevate aastate helisid.

Kosgei tegi jooksu viimases osas rohkem tööd ja vedas duot suurema osa ajast. Minut enne võistluse lõppu alustas Hassan võimsat lõpuspurti, millele keenialannal polnud vastust anda. Hollandlanna ei andnud kuni lõpuni tempos järgi ja tema tulemuseks märgiti lõpuks 18 930 meetrit. See tähendab, et ta ületas varasema maailmarekordi enam kui ühe staadioniringiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles