14-aastane Eesti motosportlane tegi põhjanaabrite juures ajalugu

Postimees Sport
Copy
Joosep Pärn
Joosep Pärn Foto: Marek Künnapas

Möödunud laupäeval toimus Langel Eesti motokrossi meistrivõistluste viimane etapp. 14-aastane Joosep Pärn võitis kvalifikatsiooni ja mõlemad sõidud.

Meistritiitel oli tegelikult kindlustatud juba pärast esimest sõitu. Kui võistlus lõppes, kiirustati laeva peale, et järgmiseks päevaks Soome meistrivõistluste viimasele etapile jõuda. Põhjanaabrite juures kimbutasid noort krossisõitjat tehnilised probleemid, aga sellest hoolimata suutis ta esimeses sõidus lõpetada teisena ning teises sõidus kolmandana, mis tähendas üldarvestuses, et temast sai esimene välismaalasest Soome meistrivõistluste 85cc klassi võitja. 

Eesti meistrivõistlused said avapaugu 4. juulil Karksi krossirajal, kus Pärn võitis mõlemad sõidud. 12. juulil mindi Soome meistrivõistluste I etapile end proovile panema – tulemuseks teine koht ja suur soov sarjas jätkata. Pärast 18. juuli EMV II etapi võitu Pärnus sõideti otse Soome, et järgmisel päeval sealt taas teine koht tuua.

August algas aga väga suure katsumusega – 1. augustil Türil toimunud EMV III etapilt, mille noormees võitis, sõideti öösel Torniosse, mis asub Helsingist umbes 750 km kaugusel. Ka seal suutis Pärn mõlemad sõidud võita. 

20. augustil Lauri krossirajal toimunud EMV IV etapil toimus tagasilöök – kvalifikatsioonisõidu ajal sai Pärna jalg vigastada. Kuigi trauma oli märkimisväärne, oli tahtmine siiski tugevam ja noormees jätkas läbi valu võistlust ning saavutas teise koha.

Kümme päeva hiljem toimus Soome meistrivõistluste IV etapp, kus vigastus andis küll endiselt tunda, kuid noor motoäss suutis siiski teise koha vääriliselt sõita. Ja kõik see viis eelpool mainitud viimaste etappide ning meistritiitliteni.

Eesti meistrivõistlused võitis Pärn 241 punktiga, edestades lähimat konkurenti 30 silmaga. Soome meistrivõistlused kogus ta 226 punkti, edestades teist kohta kõigest 2 punktiga. 

Pärnu motoklubisse kuuluv Pärn alustas krossisõiduga 2009. aastal ning jõudis oma esimese Eesti meistritiitlini 2017. aastal, seda 65cc klassis. Noormehe treener ja mehaanik on tema isa Jüri Pärn, kes võtab enda ja sõitja emotsioonid kokku: «Pärast kaht ebaõnnestunud hooaega tundub selline õnnestumine – kahe meistritiitli võit – lausa uskumatu. See on kõva vundament, millele edaspidist sportlaskarjääri ehitada. Oleme väga tänulikud toetajatele ja sponsoritele, kelleta poleks see kõik võimalik.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles