Spordinädala patroon Kait Kall teab, kuidas motivatsiooni leida

Merili Luuk
Copy
Kait Kall.
Kait Kall. Foto: EOK

On ilus päikesepaisteline suvepäev Kalevi staadionil. Jooksjad tulevad vaikselt trenni, kastetakse jalgpallimuru. Järsku kaigub üle staadioni röögatus, millele järgnevad sõnad: «Sulle! See jooks on sulle! Sulle!» Ei, tegemist pole nondesamade sportlastega, vaid Spordinädala patroon, näitleja Kait Kall imiteerib sportlasi, kes võistluseks valmistuvad. Nüüd saavad seda etteastet nautida tuhanded televaatajad.

«Ma ei mõelnud näideldes otseselt Eesti sportlaste peale, ent eks ikka olen terve elu sporti jälgides midagi kõrva taha pannud. Alati on mingid nüansid, mis käivad spordialadega kaasas. Igal alal on oma keel – võrkpallurid sülitavad talla alla, suusatajad löristavad läbi nina, kes karjub, kes patsutab ennast. Põnev on!»

Kalli möirged ehmatasid ka samas Kalevi staadionil treeninud jooksjaid. «Ikka juhtub! Ausalt öeldes ma ei kujuta ettegi, kui karjumine ära keelatakse. Ma ei tea, mida epeevehklejad tegema hakkavad, kui röökida enam ei tohi,» viitab ta Rahvusvahelise vehklemisliidu peatsele reeglimuudatusele, mis keelab juubeldamise. «Vehkleja Meelis Loit ju rääkis, et oli kunagi vastase eksitamiseks meelega vait. Too oli täiesti šokis ja küsis siis, kas ta on siis nii kehv, et tema peale ei karjuta! Nonsenss!»

Spordinädala kampaanial «Liikudes võidad alati!» aga võitjaid ega kaotajaid ei ole. Reklaamis võtab jooksus mõõtu suisa kolm Kait Kalli, kõik lõpetavad esimesena. «Naljaga pooleks võiks öelda, et isegi need kolm Kaitu ei suuda midagi koos võita,» naerab Kall.

Leia endale motivaator

«Eelmisel aastal oli Tõnis Niinemets Spordinädala reklaamnägu ja ta on ikka märksa sportlikum kui mina! Võib-olla mina olengi see musternäide, kuidas ei tohiks sporti teha, sest ma vahel ei tee paar kuud midagi ja siis uhan täiega. Tasakaal tuleb leida! Tegelikult teavad kõik inimesed, kuidas peab käituma. Kõik teavad, et peab rohkem sporti tegema ja tervislikult toituma, aga nad millegipärast ei tee seda. Küll aga võiks leida motivatsiooni, et seda teha – leida eesmärke, kas või teha iga päev 10 000 sammu. Vähemalt täidad eesmärgi ning saad enda jaoks linnukese kirja. Pealesurumisega ei jõua me kuskile,» ütleb Kall.

Kall ise on leidnud oma motivatsiooni võistkonnaalades. Kuigi lapsepõlves tegeles näitleja judoga («Mulle üldse ei sobinud see teiste meestega pusimine!»), siis keskkooli lõpus leidis ta enda jaoks korvpalli. Seda mängib ta siiani, pühapäeviti koos teiste Eesti näitlejatega.

«Kuna ma olen nii lühike, siis mul on ikka eriti halb erialavalik. Aga see on tõesti tore ajaviide,» ütleb ta. «Võistkonnaaladel – ükskõik kas leiad enda jaoks korvpalli või hoopis võrkpalli, on kindel saaliaeg ning inimesed loodavad su peale. See võib paljusid aidata, sest kuidas sa ikka teisi alt vead? Teine võimalus on osta mõne spordiklubi kuukaart, sest ega raha ei tasu raisku lasta! Peab ennast ikka välja ajama – mida kallima ostad, seda parem on. Seda rohkem motiveerib trenni minema!»

Jõusaalis meeldib Kallil käia pigem sügis-talveperioodil. «Minu jaoks on suvi just see aeg, kus ma olen kõige vähem sportlik, ikka grillid ja tšillid rohkem. Talvel on kuidagi parem trenni teha. Väljas on pime, mida muud ikka teha kui jõusaali minna! Jõusaalis on veel üks hea asi – saunad! See on hea motivaator:  teed trenni ära, lähed sauna ja lõõgastud!»

Oma kolme tütart, Lisetet, Lulut ja Miramit, suunab Kall samuti liikuma. Küll käiakse koos rabas või metsas matkamas. «Toas passimist neil väga ei ole. Lastel on hämmastav vastupanuvõime ka, pole probleemi 10-12 tundi joosta ja möllata, nüüd ei taha nad enam tuppagi tulla! Hiljuti leidsin oma lapse õuest, kes sõitis rattaga, rulluisud jalas. Siis mõtlesin küll, et see on nüüd liikumise järgmine tase!» muigab ta.

Koroonakarantiini ajal veetis Kall lastega koos väga palju aega ning täheldas, et liikumine ja sporditegemine oli päris hea alternatiiv muudele vaba aja veetmise võimalustele.

«Koroona on teinud väga palju halba, aga paratamatult tegi ta inimestele ka teene – inimesed leidsid teisi lahendusi. Kui baarid, ööklubid jne olid kinni, siis inimesed võtsid ennast käsile ja läksid õue. Tõsi, eks me varsti näeme, kas see oli ajutine trend. Igal juhul on see alternatiiv väga palju kasuks tulnud. See oli teadlik raputus. Ma ausalt öeldes isegi igatsen seda olukorda, kui ostsid nädala toiduvaru ära ja rohkem poodi ei läinud. See oli väga hea planeerimisaeg!»

Kas sporditeemadel on lihtsam nalja teha?

Koroonaviirus mõjutas Kalli ka tööalaselt, sest aprillis lavastuma pidanud stand-up komöödia «Plaan B» etendused lükkusid sügisesse. Septembris annab Kall erinevates Eestimaa paikades 18 etendust, mida hindab omamoodi liikumismaratoniks. Seejuures on Kalli etendusel oma roll ka spordil.

«Spordi üle on hea nalja teha, sest see liidab inimesi. Kui räägid Magnus Kirdist või Gerd Kanterist, siis ikka teatakse, kellega on tegu. Lauljaid ja näitlejaid teatakse vastavalt maitsele, aga kes vähegi uudiseid jälgib, on spordiga kursis ning nõnda teatakse ka tippsportlasi. See on kollektiivne!»

Kalli sõnul kardetakse vahel naljategemist isegi liialt. «Mida tõsisem on teema, seda naljakam on seda mõne uue nurga alt vaadata. Mina olen musta huumori fänn. Kui midagi läheb väga halvasti, siis ma ei häbene sellest rääkida,» ütleb Kall.

23.-30. septembril Eestis tähistatava Spordinädala eesmärgiks on suurendada liikumisharrastusega tegelevate inimeste arvu ja tõsta liikumisharrastuse, spordi- ja tervisealast teadlikkust. Spordinädala patroonid, liikuma innustajad ja eeskujud on olümpiavõitja Gerd Kanter, laulja Inger, näitleja Kait Kall, ettevõtja ja kulturist Ott Kiivikas, ettevõtja Kristel Kruustük, suunamudija Sandra Raju ja rektor Tiit Land. Spordinädalal toimub sadu üritusi, kuid võimalik on ka enda sündmus kirja panna ning auhindu võita. Rohkem infot: www.spordinadal.ee. Spordinädalat korraldavad Eesti Olümpiakomitee ja Ühendus Sport Kõigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles