Blogi ⟩ Venemaa GP võitis Bottas, ajakaristuse saanud Hamilton lõpetas kolmandana

Postimees Sport
Copy
Venemaa GP võitja Valtteri Bottas.
Venemaa GP võitja Valtteri Bottas. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/Pool/REUTERS/Scanpix

Vormel 1 Venemaa Grand Prix võitis soomlane Valtteri Bottas. Mercedese piloot edestas teisena lõpetanud Max Verstappenit (Red Bull) ja meeskonnakaaslast Lewis Hamiltoni, kelle sõidu rikkus kohtunike poolt määratud ajakaristus.

 

Kvalifikatsioon:

Ajasõidu võitis Mercedesega kihutav valitsev maailmameister Lewis Hamilton, kellele see oli juba karjääri 96. parimaks stardikohaks. See ei tulnud siiski kergelt, sest teises sessioonis oli ta lähedal krahhile ja väljalangemisele.

Kuigi briti koht oli sisuliselt kindel, siis tema esialgne parim aeg teises perioodis tühistati, kuna mees ei mahtunud rajajoonte vahele. Samal ajal tegi avarii Ferrari piloot Sebastian Vettel, mis punased lipud rajale tõid. See jättis Hamiltonile aja kirja saamiseks ainult kaks minutit, kuid selleks õnneks täitsa piisas.

Vetteli avarii:

Ta alustas kiiret ringi kaks sekundit enne sessiooni lõppu ja neljanda kohaga tagas võimaluse viimasesse vooru. Seal talle juba vastaseid polnud. Teiselt kohalt stardib homme Hamiltonile 0,563 sekundit kaotanud Max Verstappen ning kolmas koht kuulus Valtteri Bottasele.

Kolmas vabatreening:

Sotši GP kolmandal vabatreeningul oli kiireim Lewis Hamilton, kes edestas tiimikaaslast Valtteri Bottast 0,776 sekundiga. Kolmanda aja sõitis välja McLareni piloot Carlos Sainz (+0,817). Samas ei saa kolmanda vabatreeningu aegadest suuri järeldusi teha, sest Bottas ega kuuenda aja sõitnud Max Verstappen (Red Bull, +1,027) ei suutnud korralikku ringi kokku panna.

Siiski võib eeldada, et esimese stardirea hõivavad kvalifikatsioonis Mercedese mehed. Samas pole Sotši GP-l esimene stardipositsioon etapi võitmiseks hädavajalik, sest vahemaa stardist kuni esimese kurvini on Sotši ringrajal MM-sarja pikim. Näiteks Bottas, kes teenis 2017. aastal Sotšis karjääri esimese võidu, alustas sõitu kolmandana, kuid möödus esimeses kurvis mõlemast Ferrarist.

Teine vabatreening: 

Teisel vabatreeningul näitas taaskord kiireimat aega Mercedese piloot Valtteri Bottas, kes edestas esimese vabatreeningu järel vigade paranduse teinud meeskonnakaaslast Lewis Hamiltoni 0,267 sekundiga. Kolmandaks tuli head kiirust näidanud Daniel Ricciardo, kellel kogunes kaotust soomlasele juba üle sekundi. Neljandaks jäi esimesel vabatreeningul avarii teinud Carlos Sainz (McLaren).

Teisel vabatreeningul ühtegi avariid ei juhtunud, kuid Lance Stroll (Racing Point) ja Hamilton elasid üle ohtlikud momendid. Stroll kaotas vormeli üle kontrolli ja sõiduki tagumine ots läks libisema, kuid noor kanadalane suutis kiirelt reageerida ja seina vältida.

Hamilton on terve reedese päeva olnud rehvidega hädas ja oli väga lähedal seina sõidule, kuid kiire reageerimine suutis vormeli terve hoida ja valitsev maailmameister sai treeningsessiooni jätkata.

Esimene vabatreening:

Esimesel vabatreeningul näitas parimat kiirust Mercedese piloot Valtteri Bottas, kes edestas teisele kohale tulnud Daniel Ricciardot (Renault) enam kui poole sekundiga. Kolmandaks jäi Red Bulli sõitja Max Verstappen ja neljandaks viimast hooaega Racing Pointi ridades sõitev Sergio Perez.

Rehviprobleemide üle kurtnud Lewis Hamilton (Mercedes) korralikku hoogu üles ei saanudki ja lõpetas vabatreeningu alles 19 kohal, kaotades tiimikaaslasele 2,793 sekundit.

Õnnetult läks vabatreeningul McLareni piloodil Carlos Sainzil ja Williamsi sõitjal Nicholas Latifil, kes mõlemad kümnendas kurvis vormeli tagaotsa kaotasid ning seina sõitsid. Sõitjatega oli kõik korras, kuid vormelid vajasid parandustöid. Lisaks tegid veel vabatreeningu jooksul pirueti Haasi piloot Romain Grosjean ja AlphaTauri venelasest pedaalitallaja Daniil Kvjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles