Vipsil tekkisid viimases sõidus tehnilised probleemid ja ta katkestas võistluse (2)

Postimees Sport
Copy
Jüri Vips.
Jüri Vips. Foto: Dutch Photo Agency/Red Bull Content Pool

Vormelisõitja Jüri Vips kihutab sel nädalavahetusel Mugello ringrajal F3-klassi EM-sarjas. Täna peetakse kaks võistlussõitu. Esimese lõpetas eestlane 10. kohal, teine sõidetakse kell 16.40. Postimees näitab sõidust otsepilti.

Kolmas võistlussõit:

Nädalavahetuse viimane võistussõit toimus lõpuks ka täiesti kuivades oludes. Rada oli sõidu alguses küll veidi niiske, kuid iga minutiga muutus see kuivemaks.

Vips sai seekord lähte kaheksandalt positsioonilt ning eestlane tegi üsna keskpärase stardi. Ta suutis esimeses kurvis küll konkurentidele survet avaldada, kuid kohaparandust ei tulnud.

Pikalt kaheksandana kulgenud eestlane oli sunnitud kahjuks viiendal ringil katkestama. Tema vormelil avastati tehniline probleem, mida prooviti pika boksipeatuse jooksul parandada. Vips naasis küll mõne minuti pärast rajale, kuid ainult üheks ringiks.

Nõnda lõppes hästi alanud nädalavahetus Mugellos eestlasele küllalt nukralt.

Mugellos oli teistest selgelt parem monacolane Arthur Leclerc, kes tegi kübaratriki ehk võitis kõik võistlussõidud. Täna pani ta oma paremuse maksma kohe avaringil, kus möödus meeskonnakaaslasest Gianluca Petecofist ja enam talle keegi ohtlikuks ei saanudki.

F3-klassi EM-sarjas tõusis Leclerc nüüd ka liidriks. Tal on nelja etapiga koos 237 punkti, mida on kaheksa silma enam kui Petecofil. Ühe etapi vahele jätnud Vips hoiab üldarvestuses 81 punktiga kuuendat kohta.

Teine võistlussõit:

Vips alustas võidusõitu üheksandalt kohalt, kuid tegi väga hea alguse ja tõusis kiirelt kuuendaks. Seejärel pidi küll eestlane ühe koha loovutama, kuid püsis mitu ringi seitsmendal positsioonil.

Enne võistlust oli sadanud, kuid stardi ajaks oli vihm järele jäänud ja seetõttu olid osad sõitjad rajal vihmarehvidega. Üks nendest oli ka Vips, kes seetõttu ühel hetkel boksis kuiva raja jaoks mõeldud rehvid asemele pani. See otsus läks talle aga valusalt maksma, sest peagi tuli uuesti vihm ja Red Bulli noorteakadeemiasse kuuluv eestlane pidi teist korda minema vormeli jalavarje vahetama.

Seetõttu jäi ta võistlejaterivi lõppu ja jõudis üle finišijoone 10. kohal. Sõit läks tema tiimil KIC Motorsportil täielikult aia taha - soomlane Konsta Lappalainen suutis vormeli juba soojendusringil vastu seina ära lõhkuda ja meeskonna kolmas sõitja Patrick Pasma lõpetas sõidu Vipsi ees üheksandana.

Võidu korjas Arthur Leclerc, kes suutis paar ringi enne lõppu meisterlikult mööduda Pierre Louis Chovet'st. Kolmandaks tuli Gianluca Petecof.

Esimene võistlussõit:

Väga märjal Mugello ringrajal tuli võistlussõitu alustada turvaauto järel. Pärast esimest ringi sai võistlus viimaks õige alguse ja Eesti vormelipiloot Jüri Vipsil oli kasutada teine koht.

Eestlane alustas kohe rünnakut esikohale, kuid taanlane Oliver Rasmussen kaitses oma positsiooni edukalt. Pärast üht üritust vajus Vips veidi ideaaltrajektoorilt kõrvale ja selle kasutas ära kolmandal kohal olnud Arthur Leclerc.

F1-tähe Charles Leclerci vennas haaras kiiresti ka juhtohjad ja kihutas konkurentidelt eest. Ühtäkki määrati talle 10-sekundiline karistus, kuna möödus Rasmussenist kollaste lippude alas. See tema võitu siiski ei vääratanud.

10. ringil tegi teise koha eest võidelnud Vips hiilgava manöövri, kus ta esimeses kurvis koguni väliskurvis möödus viimaks Rasmussenist. See jäi ka viimaseks muutuseks esikolmikus ja nõnda ka finišeeruti.

Võidu noppis nõnda Leclerc, kes edestas Vipsi enam kui kümne sekundiga (pärast karistuse mahaarvamist). Kolmandaks jäi esikohalt startinud Rasmussen.

Kvalifikatsioon:

Esimese võistlussõidu pingerea paika sättinud 15-minutilises ajasõidus tegi Vips oma parima ringi viimasel võimalusel. Enda eelmist parimat aega parandas ta umbes kolme sekundiga, kuid jäi ülinapilt teiseks, kaotades Oliver Rasmussenile 0,036 sekundiga. Eestlase selja taha jäi meeskonnakaaslane Konsta Lappalainen, kes jäi taanlasele alla juba 1,120 sekundiga.

4.19 enne kvalifikatsiooni lõppu näidati punast lippu ja ajasõit peatati, sest itaallane Emilio Pesce sõitis rajalt välja. Vips oli samal ajal tegemas suurepärast ringi ning kahe esimese vahepunkti järgi otsustades oli ta liikumas esikoha suunas, kuid Pesce avarii tõttu läks hea hoog luhta. Õnneks ei jätnud see Vipsi kvalifikatsioonile suurt märki.

Teises ajasõidus krutiti tempot kõrgemaks, kuid Vips sõitis kahjuks välja selgelt kehvema aja kui esimeses kvalifikatsioonis. 11 piloodi konkurentsis sai ta üheksanda koha, kaotades parimat minekut näidanud Arthur Leclercile 5,064 sekundit. Monacolane on F1-ässa Charles Leclerci noorem vend.

Esimest sõitu vaata järele siit:

Vabatreeningud:

Reedel sõideti F3 Euroopa sarjas (FREC) esimene vabatreening, kus Vips näitas teist aega, kaotades võitjale Oliver Rasmussenile seitsme tuhandikuga.

Eestlane alustas tänavust hooaega just FREC-sarjas ning tegi ka muljet avaldavaid etteasteid. Pärast kahte osavõistlust Itaalias ja Prantsusmaal hoidis ta üldarvestuses neljandat kohta. Seejärel tekkis Vipsil võimalus osaleda DAMSi meeskonnaga neljal F2-etapil.

FREC-sarjas on Vipsi istumise all Soome tiimi KIC Motorspordi vormel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles