19-aastane Swiatek tegi Prantsusmaa lahtistel triumfeerimisega Poola tennise ajalugu (1)

Postimees Sport
Copy

Poola tennisetalent Iga Swiatek krooniti Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel naisüksikmängu võitjaks. 19-aastane poolatar alistas finaalis ameeriklanna Sofia Kenini 6:4, 6:1.

Swiatekist sai esimene Poola üksikmängija nii naiste kui ka meeste seas, kes kunagi suure slämmi turniiridel võidutsenud. Tema esinemine Prantsusmaal oli väga muljetavaldav, sest seitsme kohtumise jooksul ei kaotanud poolatar ühtegi setti.

Finaalis oli põnevust ainult esimese setis, mis kestis lausa 50 minutit. Kumbki tennisist väga kindlat pallingut ei näidanud, kuid Swiatek oli tõrjumisel veidi stabiilsem kui Kenin.

Teises setis tekkis ameeriklannal tervisemured ning seetõttu ei õnnestunud tal rohkem publikule mänguilu pakkuda. Poolatar võttis 29 minutiga setivõidu ning võitis sellega ka kogu turniiri. Seejuures kaotas Swiatek seitsme kohtumisega ainult 28 geimi.

Enne finaali

Matši eel peetakse favoriidiks 21-aastast Kenini, kes sai turniiriks neljanda asetus. Kuigi aasta alguses võitis ta Austraalia lahtistel karjääri esimese suure slämmi turniiri, peetakse tema finaali jõudmist mõnevõrra üllatuseks. 

Veelgi suurem üllatus on aga Swiateki finaalkoht. Maailma edetabelis 54. kohal paiknev 19-aastane poolatar on viimase 43 aasta kõige madalama rankinguga tennisist, kes suure slämmi turniiri finaali jõudnud. Enne tänavust turniiri oli Swiatek küll kahel korral jõudnud suure slämmi neljandasse ringi, kuid finaalkoht tuli talle endalegi suureks üllatuseks.

Omavahel on Kenin ja Swiatek kohtunud korra. See juhtus 2016. aasta Prantsusmaa lahtiste noorteturniiril, kus jäi peale poolatar.

Keninil on nelja aasta tagune matš meeles. «Ma ei mäleta, kuidas ma mängisin, kuid mäletan, et kaotasin. Tänaseks oleme mõlemad teistsugused mängijad. Pean välja nuputama, kuidas ta mängib. Ta on kahe nädala jooksul näidanud väga head tennist ning teeninud häid võite,» lausus Moskvas sündinud ameeriklanna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles