Allar Raja: meil polnud julgust varem kiirendada

Ville Arike
, reporter
Copy
Allar Raja.
Allar Raja. Foto: Mihkel Maripuu

Poznanis peetud sõidmise EMil 4. koha saanud Eesti paarisaerulise neljapaadi liige Allar Raja ütles, et üle pika aja oli taas tore võistelda, kuid parima tunnetuse puudumise tõttu jäi viimane käik sisse lülitamata.

«Kahe eelmise aasta jooksul me kõrgesse mängu ei sekkunud ning seetõttu oli enesekindluse taastamise jaoks vaja siin Poolas mingil meeskonnal vorm realiseerida. Neljapaadil see finaali jõudmise ja medalikonkurentsi sekkumise näol õnnestus,» ütles Raja, kes kuulus ühte paatkonda koos Tõnu Endreksoni, Kaspar Taimsoo ja Jüri-Mikk Udamiga.

Raja tunnistas, et pikk tugevate rahvusvaheliste võistlusteta periood - MK-etappe ega MMi tänavu ei toimunud, EM on aasta esimene ja viimane tõsine jõuproov - oli keeruline. «Vaimuenergia hakkas võistluste ootuses tasapisi maha käima. Treeningutel saab end ainult omavahel võrrelda, kuid kõik tahtsid teada saada, millises seisus oleme võrreldes maailmaga,» märkis Raja.

EMilt tulevad neljapaadimehed koju tundega, et saab veel veidi juurde panna. «Vähene võistluspraktika tingis selle, et realiseerimise hetked jäid puudulikuks. Siin andis iga sõit infot juurde, suutsime igast sõidust ka õiged järeldused teha. Finaali oli juba üsna mõnus sõita,» lisas ta.

Taimsoo oli päev varem lausunud: esimeste sõitudega saadi selgus, et start, distantsisõit ja lõpukiirendus on paatkonnal olemas ning küsimus on nende ühtesulatamises. Kuidas sellega hakkama saadi? «Realiseerisime end 95-protsendiliselt,» pakkus Raja.

«Distantsi keskosas polnud meil julgust teha käiguvahetust, alustada lõpukiirendust varem. Lõpus jooksis paat korralikult, tundub, et mõni protsent olnuks veel jaksu.

Meil ei ole võib-olla vajalikul määral võistluspraktikat. Sõudjal käib terve distantsi jooksul iseendaga kalkuleerimine - kas oled ise rütmis, kas oled meeskonnaga tasakaalus, kas paat liigub heas rütmis? Täna saime teadmise, et järgmisel hooajal võib rohkem riskida.

Aeroobne võimekus on ootamatult hea. Kui eelmisel aastal olid poolel distantsil punases, siis lootsid, et vastased on liiga kiirelt alustanud, kuid nad polnud seda. Siin EMil jagus ka meil endal poolel distantsil veel padruneid.»

Ühe kolmepäevase võistlusega aasta nii algas kui ka lõppes. Eestlased nägid, et Tokyo olümpiale pääsemine on reaalne ning Raja sõnul tuleb väikese puhkuse järel uueks aastaks valmistuma hakates harjutada kvaliteetselt ning vältida lohakusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles