Nurme jooksis uue Eesti rekordi, Fostilt ja Patjukilt isiklikud parimad

Postimees Sport
Copy
Tiidrek Nurme ja Roman Fosti.
Tiidrek Nurme ja Roman Fosti. Foto: Tairo Lutter

Täna peeti Poolas Gdynias poolmaratoni MM, kus Tiidrek Nurme jooksis uue Eesti rekordi. Lisaks parandasid isklikke tippmarke Jekaterina Patjuk ja Roman Fosti.

Meeste jooksus võidutses ugandalane Jacob Kiplimo ajaga 58.49. Teisele kohale jäänud Kibiwott Kandie kaotasi võitjale viie ja kolmandaks jäänud Amedework Walelegn 19 sekundiga.

Uue Eesti rekordi sai kirja Nurme, kelle ajaks tuli 1:02.20 ja sellega jäi ta üldarvestuses 41. kohale. 59. jäänud Fosti tegi samuti isikliku rekordi. Tema ajaks läks kirja 1:03.03.

Naiste seas võitis Peres Jepchirchir, kes jooksis välja uue maailmarekordi. Tema finišiajaks läks kirja 1:05.16. Teiseks tuli Melat Yisak Kejeta, kes kaotas liidrile kahe sekundiga ja kolmandaks Yalemzerf Yehualaw, kes kaotas omakorda teisele kohale sekundiga.

Isikliku rekordi 1:13.08 jooksnud Patjuk ületas lõpujoone 63. kohaga.

Enne võistlust:

Võistlusele on registreerinud 157 meest ja 126 naist 62 riigist. Tegemist on 2020. aasta ainsa kergejõustiku tiitlivõistlusega, sest suvele plaanitud Tokyo olümpia lükkus koroonaviiruse pandeemia tõttu järgmisesse aastasse.

«See sündmus ei puuduta mitte ainult jooksumaailma, vaid rahvusvahelisi spordivõistlusi üleüldse,» ütles innukalt jooksu ootav Nurme, kelle võistluskalendris on MM olulisel kohal. «Olen selleks paar kuud valmistunud ning tänaseks küllaltki heas füüsilises seisundis, et üks hea etteaste teha.»

10 km maanteejooksus kuu aega tagasi Eesti rekordi jooksnud Nurme jahib tippmarki ka 21,1 km pikkusel distantsil. Praegu kuulub Maarjamaa parim tulemus 1:03.00 Pavel Loskutovi nimele ning pärineb 2001. aastast. 

Fosti läheb MMile otse Keenia treeninglaagrist. Tema eesmärgiks on parandada isiklikku rekordit 1:03.45. 

«Raske on seada kindlat sihti, kuna rada ja ilm võivad mängida olulist rolli. Sellegipoolest soovin ma joosta isikliku rekordi. Mulle sobivad tugevas konkurentsis jooksud, seega ootan ka sellelt võistluselt head tagasisidet, kuidas on seis võrreldes naaberriikide või siis teiste konkurentidega,» märkis Fosti.

Harry Lembergi hoolealune Jekaterina Patjuk andis mõista, et on käinud mitmetel linnamaratonidel, kuid maanteejooksu tiitlivõistlusel osalemine on esmakordne kogemus. «Vorm on hea ja tervis korras, ootan võistlust juba huviga,» sõnas ta.

Eesti naiste poolmaratoni rekord 1:10.10 kuulub 1994. aastast Jane Salumäe nimele. Patjuki tippmark on 1:15.17.

Stardipauk naiste poolmaratonile antakse kell 12.00 ja meeste jooksu algus on kell 13.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles