Uskumatu Jüri Jaansoni omaaegne rivaal sihib Tokyo olümpial ajaloolist saavutust

Karl Mihkel Eller
Copy
Olaf Tufte
Olaf Tufte Foto: DARKO BANDIC/AP/Scanpix

Jüri Jaansoni omaaegne rivaal, kahekordne olümpiavõitja Olaf Tufte, kinnitas, et osaleb järgmisel aastal Tokyos oma seitsmendatel olümpiamängudel.

Kolmapäeval Norras toimunud pressikonverentsil teatas 44-aastane sõudja, et vähem kui aasta pärast toimuv OM on tema järgmise hooaja peaeesmärk. «Mõtlesin selle otsuse üle kaua ning peamine põhjus oli, et 27 aastat kestnud karjääri jooksul olin ma esimest korda lähedal lõpetamisele. See oli tõesti esimene kord, kui mõtlesin teha midagi muud, näiteks olla kodus.»

Otsuse teeb enam märgiliseks asjaolu, et märtsis kinnitas Tufte, et kui Tokyo olümpiat tänavu ei toimu, siis ta lõpetab oma sportlaskarjääri. Tokyos on Tufte võistlustules Norra paarisaerulise neljapaadi koosseisus.

Koondise peatreener Johan Flodin, kes on Tufte treeningutel silma peal hoidnud, tõi välja, et vanameistri tase pole aastatega langenud. «Mitte midagi pole halvemuse poole liikunud. Ta on täpselt sama heas vormis, kui 2012. aastal,» ütles Flodin.

Tufte auhinnakapis on kaks olümpiakulda ühepaadil (2004 Ateena ja 2008 Peking) ning paarisaerulisel kahepaadil saavutatud hõbe (2000 Sydney) ja pronks (2016 Rio de Janeiro).

Tuftest saaks Tokyos võisteldes esimene meessõudja, kes osalenud seitsmel suveolümpial. 

Ateena olümpiamängude medalitseremoonia. Hõbemedali teenis Jüri Jaanson (sinises), kullale tuli Olaf Tufte (keskel) ja pronksmedali sai kaela bulgaarlane Ivo Janakiev.
Ateena olümpiamängude medalitseremoonia. Hõbemedali teenis Jüri Jaanson (sinises), kullale tuli Olaf Tufte (keskel) ja pronksmedali sai kaela bulgaarlane Ivo Janakiev. Foto: MATI HIIS/SLOL/Scanpix

Just Ateenas teenis Jaanson oma esimese olümpiamedali, kui pidi finaalis tunnistama vaid norralase paremust. Veel 500 meetrit enne finišit oli Jaanson 0,4 sekundilise eduga liider, kuid ülitugeva lõpuponnistuse teinud Tufte edestas eestlast lõpuks 2,1 sekundiga.

Neli aastat hiljem Pekingis osales Jaanson koos Tõnu Endreksoniga kahepaadil ning sai samuti kaela hõbemedali. 1990. aastal maailmameistriks tulnud eestlane osales kokku kuuel olümpial.

Tuftest saaks Tokyos võisteldes esimene meessõudja, kes osalenud seitsmel suveolümpial. Naistest on selle saavutusega hakkama saanud valgevenelanna Jekaterina Karsten ja lausa kaheksal OMil on võistelnud kanadalanna Lesley Thompson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles