Venemaa koondis oleks Salt Lake City taliolümpialt peaaegu lahkunud ehk Esimene suur idanaabri dopinguskandaal

Copy
Larissa Lazutina triumfeerimas Salt Lake City olümpial 30 km distantsil. Mõni tund hiljem teatakse, et ta on dopingupatune.

Foto TOOMAS HUIK/Postimees
Larissa Lazutina triumfeerimas Salt Lake City olümpial 30 km distantsil. Mõni tund hiljem teatakse, et ta on dopingupatune. Foto TOOMAS HUIK/Postimees Foto: Toomas Huik

2002. aasta taliolümpiamängud Salt Lake Citys olid esimesed, mis toimusid pärast maailma antidopinguagentuuri WADA loomist. Mängud läksidki ajalukku piisavalt suure skandaaliga.

Grigori Rodtšenkovist ja tulevasest Sotši taliolümpia dopinguproovidega manipuleerimisest ei rääkinud veel keegi. Aasta varem olid Lahtis peetud suusatamise MMil valusalt vahele jäänud peoperemehed soomlased.

2002. aastal tekkis probleem venelastel. Enne Salt Lake Cityt oli suurvõistlusel viimati teatekullata jäädud 1989. aasta MMil… N Liidu/Venemaa teateneliku võidud olid sama enesestmõistetavad kui see, et igal hommikul tõuseb päike. Sajandivahetuse kandis domineeris kvartett Olga Danilova, Larissa Lazutina, Julija Tšepalova, Nina Gavriljuk. Enne Tšepalovat kuulus nelikusse praegune Venemaa suusaliidu president Jelena Välbe.

Tagasi üles