Suri rasket haigust põdenud soomlasest maailmameister

Postimees Sport
Copy
Leinaküünal.
Leinaküünal. Foto: Madis Veltman

Soome sporti tabas lein, sest täna lahkus pärast pikka võitlust keerulise haigusega 1983. aastal Kreeka-Rooma maadluses maailmameistriks kroonitud Hannu Lahtinen.

60-aastane Lahtinen põdes rasket amüotroofilist lateraalskleroosi (lühendatult ALS). Seda tuntakse ka kui Lou Gehrigi haigust, mis on üks motoneuroni haiguste gruppi kuuluv tõbi, mille korral tekib seni teadmata põhjustel lihasnõrkus ja lihaste kõhetumine. Tegemist on kiiresti progresseeruva närvisüsteemi haigusega, mille esinemise sagedus on umbes 6 juhtu 100 000 elaniku kohta.

«Hannu oli pikalt võidelnud raske haigusega. Tema seisund muutus järjest keerulisemaks ja seda väga kiiresti,» tõdesid perekonnaliikmed Soome meediale.

1983. aastal krooniti Lahtinen Kiievis maailmameistriks. Kuni 62 kg kaaluvate meeste Kreeka-Rooma maadluses alistas ta finaalis Ida-Saksamaa sportlase Günther Reichelt. Järgmisel aastal läks ta Los Angelese olümpiamängudele suurfavoriidina kuldmedalit jahtima, kuid tema teekond katkes 16 parema kulgas, kus ta alistus egiptlasele Salem Bekhitile.

Lahtinen oli põline Seinäjoki maadleja, kes esindaski terve oma karjääri kodulinna võistkonda ning elas seal kogu oma elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles