Erling Braut Håland – Norra komeet, keda äratab hommikuti Meistrite liiga hümn

Erko Litvjakov
Copy
Dortmundi Borussia ründaja Erling Braut Håland.
Dortmundi Borussia ründaja Erling Braut Håland. Foto: Martin Meissner/AP

Tänapäeva jalgpalli jõujooned on viimaste aastatega selgelt nihkunud ning Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo ülemvõim ei pruugi enam kuigi kaua kesta. 20aastase Erling Braut Hålandi tähelend on pannud noormehe ideaalsesse olukorda napsata võimuvaakum endale ja olla järgmise 10–15 aasta tähtmängija. Kuidas aga algas Hålandi jalgpallurikarjäär ning mis on teda vorminud selliseks mängijaks, nagu ta praegu on?

Kuigi kodakondsuse järgi võib arvata, et Håland on sündinud Norras, siis tegelikkuses nägi noormees ilmavalgust 2000. aastal Inglismaal Leedsis, kus tol ajal mängis tema isa Alf-Inge Inglismaa Premier League’is Leeds Unitedi ridades. Isa mõjutusel on Erling intervjuudes tunnistanud end just Leedsi fänniks. Håland mainis 2017. aastal intervjuus, et tema unistus on võita Premier League just Leedsiga. Alf-Inge oli samuti proff, kes tegutses 1990ndatel ja 2000ndate alguses. Mees kogus karjääri jooksul 181 Premier League’i mängu ning lõi nende jooksul 18 väravat. Samuti esindas ta 34 korral Norra jalgpallikoondist.

Kas teadsid, et...

1.63 on viieaastaste maailmarekord hoota kaugushüppes – seda hoiab oma käes just nimelt Erling Braut Håland.

üheksa väravat põrutas Håland 2019. aastal U20 MMi mängus Hondurasele.

Meistrite liiga hümn on Hålandi lemmiklaul – ühtlasi on see tema äratuskella meloodia.

Erlingu jalgpallurikarjäär algas aga viieaastaselt tema kodulinnas Brynes, kus noormees mängis kogu noorteklassi. Meestesse tegi ta hüppe kõigest 15-aastaselt, kui hakkas esindama Bryne esindustiimi, mis mängis Norra tugevuselt teises liigas. Kuigi Håland ei suutnud esimesel hooajal väravaarvet avada, suutis ta oma esitustega teenida lepingu Norra kõrgliigaklubis Moldes, kus noormeest hakkas juhendama praegune Manchester Unitedi peatreener Ole Gunnar Solskjær.

Hålandi sõnul oli Solskjæril tohutu mõju tema ründajaoskustele. «Ma mäletan, et noore ründajana oli vaimselt keeruline, kui asjad ei tulnud treeningul ja mängudel välja. Ma lõin nii palju võimalusi mööda. Solskjær aga õpetas mulle, et pean olema rahulik, varvaste peal ja liikuma tsoonidesse, kuhu pall tuleb, et mul oleks võimalik väravaid lüüa – need lihtsad reeglid võimaldasid mul viia oma mängu kõrgemale tasemele.»

Kahe hooajaga Moldes suutis Håland lüüa 50 mänguga 20 väravat.

Noormehe tõeline väravasadu algas aga 2019. aastal, kui ta liitus Austria kõrgliigaklubi RB Salzburgiga. Kusjuures enne Salzburgi pakkumise vastu võtmist soovis noormeest oma ridadesse ka tema isa vana koduklubi Leeds, kuid norralane otsustas siiski Salzburgi kasuks.

Håland alustas oma uue koduklubi eest imelise hooga. Esimesel hooajal suutis mees lüüa neli kübaratrikki ja paugutas kokku 27 mänguga 29 väravat. Hålandist sai Salzburgi eest mängides Karim Benzema kõrval teine teismeline, kes on suutnud värava lüüa oma esimeses kolmes Meistrite liiga mängus, kui noormehel õnnestus ühe väravaga kostitada Inglismaa hiidu Liverpooli, kahega Napolit ja lausa kolmega Belgia klubi Genki. Nende kolme mänguga löödud kuue väravaga sai Hålandist rekordiomanik – kolme esimese mänguga kõige enam väravaid löönud mängija Meistrite liiga ajaloos.

Peale selle suutis Håland skoori teha järgmises Meistrite liiga mängus Napoliga ja ka sellele järgnenud matšis Genkiga, mis tähendab, et noormees skooris viies järjestikuses Meistrite liiga mängus. Sellega tõusis Håland ühele pulgale selliste mängijatega nagu Cristiano Ronaldo, Neymar, Alessandro Del Piero ja Robert Lewandowski.

Nagu arvata võib, ei jää sellise väravavaistuga talent kauaks Euroopa tippmeeskondade radarilt eemale ja 2020. aasta jaanuaris napsas mehe endale Dortmundi Borussia. Hålandile ei tundunud üleminek Saksamaa Bundesligasse olevat probleem, sest noormees on saanud Dortmundi eest püssi korralikult paukuma. Oma debüüdil sekkus Norra äss 56. minutil vahetusest liigamängus Ragnar Klavani endise koduklubi Augsburgi vastu ja suutis kõigest 23 minutiga lüüa kübaratriki. Temast sai Pierre-Emerick Aubameyangi järel noorim mängija, kes on suutnud Dortmundi särgis lüüa Bundesliga debüüdil kolm väravat. Oma teises mängus Kölni vastu sekkus Håland 65. minutil samuti vahetusest ja suutis kahe väravaga aidata tiimi 5 : 1 võiduni. Sellega sai temast esimene Bundesliga mängija, kel on õnnestunud esimese kahe mänguga lüüa viis väravat, ning Hålandil kulus selleks ka kõige vähem aega – vaid 56 minutit!

Kord ütles Håland Norra meediale keset intervjuud, et tal on igav ja et ta tahab väljakule tagasi minna.

Rahvuskoondise tasandil on Håland samuti suutnud vägagi soliidselt oma teekonda alustada – seitsme A-koondise mänguga on ta löönud kuus väravat. Praegune Norra koondise peatreener Lars Lagerbäck, kes juhendas mälestusväärse Islandi koondise 2016. aasta Euroopa meistrivõistluste veerandfinaali, sai tõenäoliselt mõtte noor ründaja A-koondise juurde kutsuda tänu tema legendaarsele esitusele U20 koondises. Nimelt suutis Håland 2019. aastal Poolas toimunud U20 maailmameistrivõistlustel lüüa Hondurase vastu 12:0 võidumängus tervelt üheksa väravat! See oli Norra U20 koondise ajaloo suurim võit ja samal ajal ka Hondurase U20 koondise suurim kaotus. Sellega sai Hålandist ühes U20 maailmameistrivõistluste mängus enim väravaid löönud mängija, samuti oli tegu suurima võiduga võistluse ajaloos. Kuigi norrakad langesid alagrupist välja ja Håland rohkem väravaid turniiril ei löönud, krooniti noormees turniiri suurimaks väravakütiks.

Hoolimata Norra koondise talendikast uuest põlvkonnast ei õnnestunud neil veel EM-finaalturniirile murda. Norralastel peaks aga võimalusi tulema veel küllalt – Håland on endiselt vaid 20-aastane.
Hoolimata Norra koondise talendikast uuest põlvkonnast ei õnnestunud neil veel EM-finaalturniirile murda. Norralastel peaks aga võimalusi tulema veel küllalt – Håland on endiselt vaid 20-aastane. Foto: Liam McBurney/PA

Isikuomaduste poolest on Håland äärmiselt professionaalne mängija. Teda on kirjeldatud kui kinnist inimest, kuid tegelikult ei meeldi noormehele meediaga suhelda ja intervjuusid anda – ta tahab lihtsalt jalgpalli mängida. Kord ütles Håland Norra meediale keset intervjuud, et tal on igav ja et ta tahab väljakule tagasi minna. Tegu on äärmiselt tasakaaluka ja jalad-maas mentaliteediga inimesega, kes üldiselt räägib ainult siis, kui temalt midagi küsitakse. Hålandi varasema treeneri sõnul võivad Erlingu lühikesed ja lakoonilised vastused meedias olla ka tema viis end lõbustada. Kuna ta teab, et tema ülesanne ja suurim soov on mängida jalgpalli, siis ei lase ta meedial ennast häirida ja suhtleb nendega vaid oma lõbuks.

Praegu me teame Hålandit kui 1,94 meetrit pikka Norra komeeti, kes terroriseerib kaitseliine üle Euroopa, kuid Hålandi isa endise tiimikaaslase Gunnar Halle sõnul on noormees kasvanud alles hiljuti. «Kui ma Erlingut 15-aastaselt esimest korda nägin, oli ta kiitsakas, lühike ja füüsiliselt üsnagi nõrk. Küll aga võimaldasid tema sisemine soov ja tung ja kolm õhtusööki päevas lisada talle 15 kilo puhast lihast, mille abil sai ta kiiresti oma koduklubidesse sulanduda.»

Lugu ilmus novembrikuu ajakirjas Jalka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles