Torn saavutas Kanaaridel teise koha ja krooniti ametlikult Euroopa meistriks

Postimees Sport
Copy
Ken Torn ja Kauri Pannas EM-etapil Ungaris.
Ken Torn ja Kauri Pannas EM-etapil Ungaris. Foto: Sven Kollus

26.-28.novembrini sõidetakse Kanaari saartel autoralli Euroopa meistrivõistluste (ERC) hooaja viimane etapp. Aasta viimasele ERC võistlusele on registreerunud 97 võistluspaari, kelle hulgast leiab ka ERC3 klassi üldvõidu kindlustanud Ken Torni ja Kauri Pannase (Ford Fiesta Rally4). 

Laupäev:

Päeva teisel kiiruskatsel võidu noppinud Torn langes võidu konkurentsis välja kohe järgmisel kiiruskatsel, kus ta väljasõidu tegi. Publiku abiga said eestlased ikkagi rajale tagasi ja võistlus rahulikult jätkuda, kuid kaotust Bassas Masile oli kogunenud juba enam kui neli minutit.

Edasise ralli jooksul näitas Torn enda võimast kiirust ja võitis laupäeval koguni kaheksast kiiruskatsest viis. Sellest piisas, et ERC3 arvestuses teisele kohale jõuda. Kaotus ralli võitnud Bassas Masiga vähenes lõpuks 2.18,1 peale.

Pärast rallit saabus ka lõpuks ametlik teade, et Ken Torn ja Kauri Pannas krooniti ERC3 klassi meistriteks. «Kanaarid olid väga õpetlikud, vahel lihtsalt on mõned õppetunnid raskemad kui teised. Hooajaga tuleb kindlasti rahule jääda ja tulemus oli super ning saime palju vajalikku juurde. Muidugi ei teeks me seda ilma toetajateta, kes on selle tiitli sama palju välja teeninud kui meie. Ilma Teieta poleks me siin. Aitäh kõigile ja tooksin välja kaks meest, kes kogu raske aja ikka leidsid seda motivatsiooni, et meid aidata. Aitäh Kaido ja Urmas!» sõnas Torn.

«Huhhh, see oli ülimalt raske päev. Katsed olid rasked, lisaks sellele oli meil momente, aga õnneks oleme finišis. Ma olen ülimalt tänulik meeskonnale, Kenile, enda toetajatele, sõpradele ja peredele. Samuti teen suure kummarduse Kuldar Sikku ees,» lisas Pannas.

Congratulations Ken Torn, ERC3 and ERC3 Junior champion 2020* and Kauri Pannas , ERC3 Co-driver champion 2020* #FIAERC #RallyIslasCanarias *Subject to approval by the FIA

Posted by FIA ERC on Laupäev, 28. november 2020

ERC3 Junior punktiseis pärast Kanaaride EM-etappi

  1. Torn – Pannas Eesti 181
  2. 2. Bassas Mas - Coronado Jiménez Hispaania 157
  3. 3. Molle – Barral Belgia/Prantsusmaa 56

Reede:

Enne kaht tõsist võistluspäeva sõideti neljapäeva õhtul Kanaari saartel testikatse ning järjest aega parandanud Torn ja Pannas saavutasid neljanda koha. 3,45 km pikkuse Guia katse läbisid eestlased parimal juhul ajaga 2.06,351. Üldarvestuses teisel kohal olev Josep Bassas Mas näitas parimat minekut, edestades Torni veidi enam kui 1,3 sekundiga.

Reedene võistluspäev algas Valsequillo kiiruskatse esimene läbimisega, millel pikkust 11,91 km. Torn alustas kompivalt, sest liidrikoha haaranud Bassas Masile kaotati 6,9 sekundit. Sellega hoiti kindlat kolmandat positsiooni, sest nende vahele mahtus veel ka norralane Sindre Furuseth (+3,1).

Avapäeva poole peal ehk pärast nelja katset püsib Torn samal positsioonil. Liider Bassas Mas kontrollib sündmuste käiku, tema edu eestlase ees on 22,8 sekundit. Furusethist jääb meie mees maha 6,6 sekundiga. 

Ka päeva teine pool kulges üsna sarnases rütmis. Bassas Mas kihutab kindlalt võidu suunas, üheksa katse järel edestab Furusethi 26,3 ja Torni 51,8 sekundiga. Seljataga on tükk tühja maad: neljandal positsioonil olev Pedro Almeida jääb meie mehest maha üle minuti. 

«Sain aru, et legendiga tuleb veel vaeva näha. Meie kiirus võiks olla parem,» võttis eestlane päeva kokku. 

Homme ehk viimasel võistluspäeval on kavas kaheksa kiiruskatset. 

Enne rallit:

Eestlased asuvad Kanaaridel stardijoonele teadmisega, et reeglite järgi on just nemad tänavused ERC3 Junior klassi Euroopa meistrid, sest isegi, kui eestlased jääksid Kanaaridel punktideta ja nende peamised konkurendid võtaks võidu, ei piisaks sellest enam sarja esikohaks. Lisaks sellele kuulub ERC reeglite järgi eestlastele sarja peaauhind, milleks on osalemine kahel ERC etapil 2021. hooajal Motorsport Italia poolt välja pandud Pirelli rehvidega Škoda Fabia Rally2 autol.

Torn ja Pannas on küll reeglite järgi tänavused meistrid, kuid Kanaaridel ollakse siiski stardis eelkõige eelmisel aastal paberil ära võetud tiitli pärast ning lisaks veel saada juurde kogemust nendel kõige raskematel ehk laiadel ja looklevatel teedel. 

«Ise ei julge veel ikkagi hõisata tiitlivõidu osas, sest eelmisel aastal saime sellega kõrvetada. Kuigi reeglite järgi peaks meil tiitel käes olema, siis enne ei julge tähistada, kui reaalselt hooaja viimase katse finišis ja see käes. Kuigi teoreetiliselt ei peaks me hooaja viimasele ERC võistlusele minema, siis otsus oli meil juba enne tehtud. Ma arvan, et iga asfaldi kilomeeter on meile tohutult kasulik ja väidetavalt on seal ühed siledamad asfaltteed. Seega on ees taas üks äge kogemus. Ma pole see hooaeg endale pingeid peale pannud ja nii ka Kanaaridel. Meie kõige nõrgem koht on looklev ja lai asfalt. Just see saab olema meie eesootava nädalavahetuse peaeesmärk, et aru saada mis me nendel teedel valesti teeme. Kui teeme oma asja ja teeme seda hästi, võiksime konkurentsis olla,» selgitas Torn enne starti.

«Emotsioone on palju, aga ootan rallit väga. Kindlasti saab huvitav olema kuna see on meie esimene ralli Kanaaridel. Tegemist on selle hooaja viimase ralliga, seega püüame seda nautida ja anda endast maksimumi nagu alati,» jätkas Pannas.

ERC Kaaride etapil ootab võistlejaid 17 kiiruskatset, mille jooksul läbitakse 201,79 katsekilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles