Uruguay jalgpallurit karistati sõbra tänamisel sõna «negrito» kasutamise eest mängukeelu ja suure rahatrahviga (4)

Toimetas Ville Arike
Copy
Manchester Unitedi uruguailasest jalgpallur Edinson Cavani.
Manchester Unitedi uruguailasest jalgpallur Edinson Cavani. Foto: MARTIN RICKETT/Pool via REUTERS/Scanpix

Manchester Unitedi jalgpallimeeskond kaotas uruguailasest ründaja Edinson Cavani kolmeks mänguks. Lisaks peab nmängumees ise maksma 100 000 naela trahvi. Ja kõik selle eest, et ta tänas sotsiaalmeedia postituses oma sõpra soojade sõnade eest, kuid Uruguays üks sõna... lihtsalt kõlab mõne teise jaoks valesti, ehkki konsultatsiooni saanuks anda näiteks Luis Suarez.

Pärast novembrikuus peetud mängu Southamptoniga, kes United jäi taha 0:2, kuid teisel poolajal platsile tulnud Cavani lõi kaks väravat tagasi ja andis kolmanda eel söödu, kirjutas üks sõber Instagramis: «Armastan sind väga, Matador!»

Cavani vastas: «Gracias negrito».

Foto: Instagram / Edinson Cavani

Ning selle väljendi ümber läks möll lahti. Inglismaa jalgpalliliidu meelest oli tegemist mustanahaliste inimeste solvamisega. Cavani lausus, et kirjutas ainult sõbrale vastaseks ja tänas toda, Lõuna-Ameerikas kasutatakse sõna «negrito» sümpaatia väljendamiseks.

«Ma ei tahtnud kedagi solvata. Olen ükskõik millises vormis rassismi vastu, seetõttu eemaldasin postituse kohe, kui mulle selgitati, et seda võidakse valesti mõista,» lisas Cavani.

Ta pöördus lausa ühe uruguailasest keeleteadlase poole, kes kinnitas agenrtuurile Reuters, et see ei tähenda solvangut, seda kasutatakse ainult teatud regioonis, kuid Inglismaal püütakse sellele anda globaalset sisu. Näiteks Uruguays on üle 10 000 sõna ja väljendi, mis erinevad tavalisest hispaania keelest.

Oma raamatus on sellest kirjutanud teine urugiuailasest ründaja Luis Suarez, kelle sõnul pole ei väljenditel «negro» ega «negrito» tema kodumaal mingit rassistlikku alatooni, niimoodi võib kutsuda näiteks ka tumedajuukselisi inimesi. «Negrito» on seejuures selle sõna hellitav vorm.

«Minu naine nimetab mind vahel nii. Minu vanaema kutsus vanaisa «negritoks» ja vahel mind samuti. Väga paljud Lõuna-Ameerika jalgpallurid on tuntud hüüdnimega El Negro. Seda sõna kasutatakse valdavalt sõbralikus maneeris, aga kui ka mitte, siis mitte rassistlikus mõttes,» kirjutas Suarez.

Kõik selgitused oli inglastele nagu hane selga vesi. Rassistliku väljendi kasutamine sotsiaalmeedias tähendab minimaalselt kolmemängulist keeldu ja punkt. Cavani teatas, et aktsepteerib karistust, aga jääb selle juurde, et ta ei solvanud kedagi ning tema süda on puhas.

Cavani ei saa seega osaleda tänases liigamängus Aston Villa, liigakarika poolfinaalis Manchester City ja karikasarja mängus Watfordiga. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles