Blogi ja galerii ⟩ Suurepärase teise poolaja teinud Eesti koondis avas EM-valiksarjas võiduarve

Postimees Sport
Copy

Eesti käsipallikoondis jätkas kolmapäeval 2020. aasta Euroopa meistrivõistluste valiksarja ning avas punktiarve. Põlvas toimunud kohtumises oldi võimsa kaitsetöö toel 24:21 (11:14) üle Bosnia ja Hertsegoviinast. Juba pühapäeval kohtutakse sama vastasega võõrsil.

Kohtumine algas resultatiivselt ja tasavägiselt, Karl Toomi kaks ristnurka maandunud pommviset viisid Eesti 2:1 juhtima. Kahe tabamusega alustas ka Kaspar Lees ning kuuendal minutil oli kodumeeskond 4:2 ees. Seejärel said külalised mitu kiirrünnakut ja pääsesid 5:4 juhtima. Pikalt liikus skoor sarnaselt – Bosnia läks ette, Eesti viigistas.

Lees realiseeris 15. minutil juba kolmanda kiirrünnaku, tehes seisuks 8:8. Selleks hetkeks oli skoorimine vaid kahe mehe õlgadel, sest nii Toom kui ka Lees olid visanud neli väravat. Eesti jäigi rünnakul tõsiselt hätta ja koguni kümneks minutiks väravata. Vastaste Bundesligas mängiv tippväravavaht Benjamin Buric tõrjus paar korda, aga praaki tehti ka ise.

Samas toimis kaitse suurepäraselt ja liiga kaugele bosnialasi ei lubatud. Nii Armi Pärt kui ka Martin Johannson blokeerisid keskkaitses vastaste viskeid ja Rasmus Ots päästis mitmel puhul. Ibrahim Haseljic viis 23. minutil siiski Bosnia ja Hertsegoviina 11:8 juhtima, enne kui Toom lõpetas eestlaste väravapõua.

Riskantne vangerdus tasus ära

Peatreener Thomas Sivertsson otsustas rünnakul asendada väravavahi seitsmenda väljakumängijaga ja etteruttavalt öeldes tegutseti selle taktikaga kohtumise lõpuni. Puhkepausile mindi siiski külalismeeskonna kolmeväravalises eduseisus, 14:11. Eesti meeskondlik kaitsetegevus muutus teisel pooltunnil aga veelgi paremaks.

Poolaja kümne esimese minutiga lubati bosnialastel visata vaid kaks väravat ja hästi kasutati ära vastaste kahemeheline vähemusse jäämine – Karl Roosna täpne vise tõi 42. minutil tabloole 17:17 viigi. Läks veel aega, aga Armi Pärt viis kuus minutit hiljem Eesti pärast 41-minutilist pausi uuesti juhtima, 19:18.

Kui kangelasemantel tuleks tervikuna kaitsemüüri õlgadele laotada, siis selle viimane lukk ehk väravavaht Ots tegi ühel Bosnia rünnakul kolm tõrjet järjest ja saadud emotsioon kandus rünnakulegi. Neli minutit enne lõppu oli mänguseis 21:21, siis tabas Lees, järgmisel rünnakul Andris Celminš ja lõpetuseks veel Toom ning Eesti võitis 24:21.

EM-valikturniiri 2. alagrupis punktiarve avanud Eestil on nüüd kaks punkti, nagu Austrialgi, kes kaotas täna Saksamaale 27:36 (16:22). Sakslastel on kuus silma ning Bosnia ja Hertsegoviina jätkab punktita. Eesti kasuks tabasid Lees ja Toom täna kaheksa korda, Celminš lisas neli, Pärt kaks ning Roosna ja Kristo Voika ühe värava.

Standings provided by SofaScore LiveScore

«Teadsime, et mängust tuleb väga füüsiline, aga olime selleks hästi valmis. Kaitse töötas suurepäraselt kogu kohtumise, rünnak oli mängu algul hea, ent siis leidsin, et treeningutel tehtud töö seitsmekesi kuue vastu mängimiseks võiks siin mängus toimida. Nii ka läks ning olen väga uhke meeskonna ja selle võidu üle,» sõnas peatreener Thomas Sivertsson.

Kohtumise käekäiguga saab pikemalt tutvuda ka Postimehe blogis:

Enne kohtumist:

Eesti meeste käsipallikoondis kogunes pühapäeval Põlvas, et valmistuda 2022. aasta Euroopa meistrivõistluste valikmängudeks Bosnia ja Hertsegoviinaga. Esimene vastasseis toimub 6. jaanuaril Mesikäpa hallis, teine neli päeva hiljem võõrsil Bugojnos, seisab pressiteates. 

Algupäraselt pidid kohtumised toimuma märtsis ja aprillis, ent Euroopa Käsipalliliit (EHF) tõstis meie rahvusmeeskonna ning mitmed teisedki valikmängud jaanuari algusesse. Viirusekriis tekitas kaose ka käsipallikalendris ning EHF pidi leidma mängupäevi, sest jaanuaris toimub MM-finaalturniir ning märtsis peetakse OM-valikmänge.

«Olukord on keeruline kõikjal ja igas eluvaldkonnas, käsipall pole mingi erand. Nii peame meiegi kohanema ja hakkama saama parimal võimalikul viisil. Ehkki sellistes tingimustes pole just lihtne ülesanne koondist kokku saada,» tunnistas Eesti koondise abitreener Martin Noodla.

Nagu novembris Austria ja Saksamaaga, ei saa nüüdki koondist aidata Mait Patrail, Dener Jaanimaa, Jürgen Rooba ja Hendrik Varul. Vigastatud on Henri Sillaste ja Alfred Timmo ning eemale jääb ka Ott Varik. Samas lisanduvad välisklubidest Karl Roosna, Robin Oberg ja Martin Grištšuk ning kaks Põlva Serviti pallurit: Otto Karl Kont ja debütant Jürgen Lepasson.

«Eri riikides kehtivad erinevad reeglid karantiinide osas, seega tuleb aru saada koondisesse tulekuga tekkivatest probleemidest. Euroopas on esinenud juhtumeid, kus mängijad jäävad koondisejärgse isolatsiooni ajal palgata ning nüüd, hooaja teises pooles, on paljudel õhus uue lepingu küsimus,» suhtub Noodla koondislaste muredesse mõistvalt.

«Ma ei raiska energiat mõeldes, keda me ei saa kasutada. Väga eriline aasta on selja taga ja alustame uut positiivse mõtlemisega ning lähme võitlema nende palluritega, kes meil on. Väljakutse on tugeva Bosniaga mängimine igal juhul ja vastane saab kokku peaaegu sama tiimi, kes osales mullu EM-finaalturniiril,» teadis koondise peatreener Thomas Sivertsson.

«Meil on mõned lisandujad, aga Grištšuk oli laagris Poolas kaks aastat tagasi, nii et päris uus pole meie mänguplaan temalegi. Timmo vigastus on valus löök, aga mängujuhina saame kasutada Kristo Voikat, Obergi või Roosnat, mis annab uusi võimalusi. Vasakukäelisi pallureid tuli ka juurde, nii ei pea Andris Celminš päris 60 minutit rabama,» lahkas Sivertsson.

Eesti alustas EM-valiksarja 2. alagrupis kahe kaotusega, jäädes võõrsil alla Austriale ja kodus Saksamaale. Bosnia ja Hertsegoviinaga on Eesti kohtunud kümme korda ning saanud viie kaotuse kõrvale kolm võitu ja kaks viiki. Viimati mängiti 2017. aasta oktoobris Tallinnas ja Eesti võttis MM-valikmängus 29:25 võidu.

Eesti koondis EM-valikmängudeks Bosnia ja Hertsegoviinaga: Martin Johannson (Bukaresti Steaua), Kristo Voika (Helsingi IFK), Karl Toom, Armi Pärt (mõl HK Varberg), Martin Grištšuk (Praha HC Dukla), Robin Oberg (AIK Stockholm), Karl Roosna (1. VfL Potsdam), Andris Celminš, Henri Hiiend, Mathias Rebane, Otto Karl Kont, Jürgen Lepasson (kõik Põlva Serviti), Markus Viitkar, Armis Priskus, Kaspar Lees (kõik HC Tallas), Rasmus Ots (Viljandi HC).

Peatreener: Thomas Sivertsson,
Abtreenerid: Martin Noodla ja Janne Ekman
Füsioterapeut: Margus Parts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles