Elavate seast lahkus hiljuti korvpalli Kuulsuste Halli valitud NBA legend

Karl-Joosep Küngas
Copy
Paul Westphal viimaseks töökohaks NBA klubi peatreenerina jäi Sacramento Kings.
Paul Westphal viimaseks töökohaks NBA klubi peatreenerina jäi Sacramento Kings. Foto: EZRA SHAW/AFP

Jaanuari teisel päeval lahkus meie seast 70-aastaselt endine NBA korvpallur ja peatreener Paul Westphal, kellel möödunud suvel diagnoositi ajuvähk.

South Carolinas kasvanud Westphal valiti 1972. aastal kümnenda valikuna Boston Celticsi poolt NBAsse. Legendaarse korvpalliklubiga tuli ta ka kaks aastat hiljem NBA meistriks, kuid ta lõi särama alles 1975. aastal, mil ta Phoenix Sunsi vahetati.

Sunsi ridades valiti ta viiel korral NBA tähtede mängule ning kuulus ka kolmel korral NBA esimesse sümboolsesse viisikusse. Karjääri jooksul viskas ta NBAs keskmiselt 15,6 punkti, jagas 4,4 korvisöötu ja võttis 1,3 vaheltlõiget. See oli piisav, et Suns tema number 44 mängusärgi oma halli lakke riputaks. Ta on siiani klubi ajaloo viies skooritegija.

Pärast mängijakarjääir võttis Westphal omale uue kohustuse korvpallitreenerina. Ka selles ametis saatis teda suurim edu Sunsi ridades, kellega ta klubi ajaloos esmakordselt finaali purjetas. Seda 1993. aastal, kuid mängudega 2:4 tuli toona tunnistada legendaarse Michael Jordani ja Chicago Bullsi paremust.

Veel õnnestus tal NBAs juhendada Seattle SuperSonicsit ja Sacramento Kingsi. Tema viimaseks töökohaks jäi Brooklyn Netsi abitreeneri roll 2016. aastal.

2019. aasta sügisel nimetati Sunsi legend mängijana Naismithi korvpalli Kuulsuste Halli koos tunnustatud mängumeestega nagu Sidney Moncrief, Jack Sikma ja Vlade Divaciga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles