Vaimsete oskuste treener aitab noortel sportlastel suureks kasvada

Mariel Gregor
Copy
Kristel Kiens noorte treeningul tähelepanekuid tegemas.
Kristel Kiens noorte treeningul tähelepanekuid tegemas. Foto: Gertrud Alatare

Spordipsühholoogia areneb Eestis jõudsalt ja aeg, mil valdkond liigitus tabuteemade alla, hakkab mööda saama. Eesti üks väheseid spordipsühhoogi haridusega Kristel Kiens on lisaks muudele tegemistele juba seitsmendat aastat tööl Audentese Spordigümnaasiumis.

Aastaid tagasi rääkis ühe Eesti korvpalli meistriliiga meeskonna peatreener, et tahaks mõnele mängijale spordipsühholoogi abi pakkuda, ent kartes meeste negatiivset reaktsiooni, jättis selle tegemata. Täna saavad tulevased tippsportlased esimese kokkupuute spordipsühholoogiaga juba gümnaasiumis, kus saavad kasutada spordipsühholoogi/vaimsete oskuste treeneri abi.

Koostöös Audenteses töötavate treenerite jt kolleegidega panustatakse sellesse, et õppursportlased areneksid maksimaalselt nii spordis, hariduses kui inimesena, mille üks osa on ka vaimsete oskuste treening. Treenerite avatus on seejuures aastatega kasvanud, tõdeb seitsmendat aastat spordigümnaasiumis töötav Kiens, kel endal on tippsporditaust rannavõrkpallurina.

«Kui mingi muudatus tuleb, on see inimestele esialgu ikka ebamugav. Eriti spordis, kus ollakse harjunud asju kindlal viisil tegema. Spordipsühholoogia oli seitse aastat tagasi veel väga uus teema ning tekitas kahtlusi ja küsimusi. Algselt oli võib-olla arvamus, et peaksid olema probleemid, mida lahendama hakata. Tegelikkuses puudutab see enamjaolt vaimsete oskuste arendamist,» selgitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles