Suusaalade MMil valitseb maikuine soojus. Olümpiavõitja meenutab: niisuguse ilmaga tuli laskumistel hoogu juurde anda!

Toimetas Ville Arike
Copy
Venemaa suusatajad Sergei Ustjugov (vasakul) ja Gleb Retivõhh valmistavad Oberstdorfis MMiks.
Venemaa suusatajad Sergei Ustjugov (vasakul) ja Gleb Retivõhh valmistavad Oberstdorfis MMiks. Foto: Sergei Bobylev/TASS/Scanpix

Kell 10 saab Oberstdorfi MM hoo sisse murdmaasuusatamise klassikasprintidega. Tavainimese jaoks valitseb seal väga ilus ilm, lubatakse 11-18 soojakraadi, kuid suusatajatel tekib kõvasti probleeme. Mida suured plusskraadid neile tähendavad?

Esiteks on loomulikult raskusi radade ettevalmistajatel. Teiseks mõistagi sportlastel ja nende hooldetiimidel. Venemaa ajalehes Sport-Ekspress jagas soovitusi olümpiavõitja, 34 aastat tagasi sealsamas Oberstdorfis kaks MM-medalit võitnud Mihhail Devjatjarov.

«1987. aasta MM algas 30 km distantsiga, ja ka siis oli 18 soojakraadi. Sain meie koondisest parima, 17. koha. Määrdega läksime täiesti alt, isegi laskumistel tuli hoogu juurde anda. Vladimir Smirnov (hilisem olümpiavõitja ja neljakordne maailmameister - toim) ei suutnud sõitu isegi lõpetada,» meenutas Devjatjarov ekstreemseid olusid.

«Järgmiseks, 15 km distantsiks läks veidi jahedamaks, peale sadas ka värsket lund. Jõudsime neljakesi esikümnesse, mina sain kolmanda koha.»

Aga soojast ilmast räägiti edasi. «Soojaga pole niivõrd tähtis määre, vaid suusad ise. Kui sobivat paari ei leidu, pole midagi teha - suusad ei libise.

Sarajevo olümpial (1984. aastal - toim) oli juhtum, kui läksime suuski testima, meie kõrval olid aga kolmandate riikide esindajad, kes medalitele ei sõitnud - korealased ja hiinlased. Ning vaatan, et nad libisevad meist kõvasti kaugemale. Kutsusime suusafirma esindaja kohale - vaata, mis toimub! Ta oli samuti väga üllatunud.

Firma esindaja seletas, et nood sõidavad tavalistel vabrikusuuskadel, mida müüakse poes. Palusime endale samasuguseid. Nikolai Zimjatov võitis nende suuskadega olümpiakulla, Aleksandr Zavjalov tuli teiseks. Mina läksin nendega hooaja lõpus Murmanskis peetud võistlusele, kus oli samuti soe, ja edestasin teise koha meest poolteise minutiga.»

Devjatjerov märkis, et sooja ilma jaoks sobiv suusapaar on haruldus. «Kuulsin kunagi, et Marit Björgenil oli kümmekond aastat kaasas üks sooja ilma suusapaar. Kohe, kui lume asemel oli vesi, pani ta need alla. Niisuguseid suuski leidub, mis sobivadki ainult sooja ilma tarvis ja muul ajal pole nendega midagi teha,» lausus endine Venemaa suusaäss.

Oberstdorfis stardivad sprinterid kell 10. Postimees ja Kanal 2 alustavad otseülekannet kell 9.50. Ülekannet saab vaadata SIIT!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles