Jari Litmaneniga koos mänginud Marko Kilp hoiab Ajaxit oma südames

Copy
Marko Kilp.
Marko Kilp. Foto: Gian Ehrenzeller/epa

Kolm talve tagasi Pyeongchangi olümpial klassikasprindis 17. ja neljapäeval Oberstdorfi MMil samal alal 20. koha saanud Kilp on jalgpallifänn. Tal jagus MMiks valmistudes aega ka suurt jalgpalli jälgida – tema süda ei kuulu aga mõnele Eesti klubile või Euroopa viie tippliiga meeskonnale, vaid hoopis Amsterdami Ajaxile.

Kilp on Ajaxi fänn olnud juba üle kümne aasta, aga esimesed jalgpallimälestused pärinevad suusatajal juba tunduvalt varasemast ajast – 1998. aasta MMist, kui mees oli ise vaid nelja-aastane.

«Esimesed suuremad mälestused on 1998. aasta MMist, eriti finaalist. Sealt alates hakkasin jalgpalli rohkem vaatama ja 2002. aastal hoidsin oma lemmikutele juba kõvasti pöialt. Tol hetkel olin suur Roberto Carlose fänn,» meenutab Kilp lõbusalt. «Tema kaudu tuli jalgpalli rohkem ja rohkem.»

Roberto Carlos (vasakul) ja Hakan Sükür.
Roberto Carlos (vasakul) ja Hakan Sükür. Foto: via www.imago-images.de/imago images/Ulmer

Küsimusele, kumb tuli tema jaoks esimesena, kas jalgpall või suusatamine, ei oska Kilp ühest vastust anda. «Palli tagusin juba väikesena, aga vanemad panid mulle tegelikult ka päris noorelt suusad alla. Suusatrenni kui sellisesse läksin aga alles 12–13aastaselt. Puurijalgpalli või tänavajalgpalli mängisin juba näiteks tunduvalt varem.»

Hoolimata jalgpallikogemusest ei leia Kilbi nime näiteks jalgpall.ee andmebaasist, kuid sellest hoolimata kinnitab ta ise, et on vutiklubide ja võistlustega tegelikult kokku puutunud. «Aastaid tagasi võtsin osa näiteks FC Kose treeningutest, aga mänge ma nende eest kirja ei saanud – siis olid suusatrennid juba suuremad ja tähtsamad. Mõnes rahvaliigamängus olen aga osalenud küll!»

Jari Litmanen.
Jari Litmanen. Foto: Kimmo Brandt/Epa/Scanpix

Viimasel ajal on Kilp kevaditi lihtsalt sõpradega mängimas käinud, kusjuures sedakaudu on ta juhuslikult samale platsile sattunud lausa kuulsa Jari Litmaneniga. Sümboolne – on ju Litmanen just nimelt Amsterdami Ajaxi suurkuju.

Ajax sügaval südames

«Aasta võis olla ehk 2009 või isegi natuke varem, kui mulle Hollandi jalgpall silma jäi. See oli siis, kui mitu «lendavat hollandlast» Ajaxist Real Madridi jõudsid – van der Vaart, Sneijder ja teised. 2009. ja 2010. aasta paiku aga hakkasingi rohkem Ajaxile pöialt hoidma, seal mängis toona näiteks Luis Suárez. Muidu vaatasin neid rohkem episoodiliselt ja hoidsin niisama pöialt, aga siis hakkasin Hollandi jalgpalli ja Meistrite liigat põhjalikumalt jälgima,» mäletab Kilp. «Teistes liigades on mul samuti meeskonnad, kellele pöialt hoian, aga Ajax on ikkagi kõige rohkem südames!»

Suusataja jälgib lemmikklubi tegemisi pidevalt ning vaatab paljusid kohtumisi ka otseülekandes. «Päris kõiki mänge ma ei vaata, rohkem kokkuvõtteid, aga suuremaid lahinguid kindlasti. Mõne päeva pärast (intervjuu toimus jaanuari alguses – toim.) tuleb ju näiteks PSV vastu suur mäng, kus on tiitliheitluse mõttes väga suured punktid mängus. Esiviisik on Hollandi liigas väga tugev, tagumistele on keerulisem punkte kaotada. Fox Sportsist olen ikka saanud mänge vaadata, olen seal vahel ostnud kuupaketi või üksikuid mänge.»

Marko Kilp hakkas Ajaxile kaasa elama ajal, mil meeskonnas mängis veel Luis Suarez.
Marko Kilp hakkas Ajaxile kaasa elama ajal, mil meeskonnas mängis veel Luis Suarez. Foto: David Davies/PA Wire/Press Association Images

Üks pisiasi on Kilbil veel hinge peal: nimelt ei ole ta ühtegi Ajaxi kohtumist veel kohapeal vaadata saanud. «Eelmisel aastal oli tegelikult plaanis minna küll, aga koroonaviirus rikkus selle plaani ära. Olen tegelikult välismaal käinud jalgpallimänge vaatamas, aga mujal – Ajaxi mängudele pole veel sattunud. 2018. aastal oli ka näiteks plaan minna Stockholmi vaatama Euroopa liiga finaali, mille Ajax Manchester Unitedi vastu mängis, aga siis ei saanud kahjuks piletit.»

Euroopa liiga finaaliga kulmineerunud hooajale järgnes Ajaxil mäletatavasti veel edukam aasta, kui 2019. aasta varakevadel Meistrite liigas üllatuslikult Real Madrid ja Juventus konkurentsist lülitati ja poolfinaali jõuti. Seal läks Ajax Tottenham Hotspuri vastu kahe mängu kokkuvõttes suisa 3 : 0 ette, kuid viimase poolajaga mängiti edu maha ning Lucas Moura kübaratrikk viis võidu hoopis Londoni mansale. «Viimased minutid Spursi vastu olid ikka päris rasked. Uskumatu, kuidas võib üks meeskond ära laguneda…» ohkab Kilp.

«Midagi pole teha – järgnevatel aastatel tuleb jälle tiimi hakata üles ehitama, sest paljud põhimehed on tänu headele hooaegadele võistkonnast lahkunud. Noored tulevad peale, aga hea on vaadata ka seda, kuidas vanad mängivad. Klaas-Jan Huntelaaril peaks olema käsil viimane hooaeg, eks ole näha, kui kõrgele ta Ajaxi kõigi aegade parimate väravalööjate tabelis tõuseb.»

Eksklusiivne Instagrami kasutajanimi

Instagrami sotsiaalmeediaplatvormilt leiab Kilbi üles kasutajanime @degodenzonen alt – de Godenzonen ehk «Jumala pojad» on Ajaxi klubi peamine hüüdnimi. Nagu The Red Devils Manchester Unitedil, I Bianconeri Juventusel või Los Blancos Real Madridil.

Nimi Ajax (eesti keeles Aias) pärineb kreeka mütoloogiast – sellenimeline sõdalane tõusis Trooja sõjas Achilleuse kõrval Kreeka suureks kangelaseks. Hüüdnimi de Godenzonen ongi kaudselt sellest tuletatud.

«Endine Ajaxi staar Zlatan ristis end kogu aeg jumalaks – mina mõtlesin nooremana, et võiksin ka olla jumala tähendusega inimene. Selline Instagrami konto jäi ja enam ei ole muutma kippunud,» muigab Kilp.

«Mõned Ajaxi fännid on mind sellepärast jälgima hakanud, aga kirjutatud veel ei ole, et kes sa selline oled. Ma jälgin küll näiteks suurimat Ajaxi ultrafännide kogukonda – täitsa toredad inimesed tunduvad seal!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles