FIA president: meie hulgast lahkunud Mikkola on üks ajaloo parimaid rallimehi

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Jean Todt.
Jean Todt. Foto: Imago Images/Panoramic/Scanpix

Rallimaailma tabas selle nädala lõpus kurb uudis, kui 78 aasta vanuselt kustus 1983. aasta autoralli maailmameistri Hanno Mikkola eluküünal. 

Soomlane läks ajalukku sellega, et oli esimene sõitja, kes krooniti maailmameistriks neljaveolise auto roolis. Lisaks jagab ta koos Marcus Grönholmiga rekordit kõige rohkemate Soome ralli võitudega (mõlemal seitse).

Lisaks 1983. aasta maailmameistritiitlite tuli ta MM-sarjas veel kolmel korral hõbedale (1979, 1980, 1984) ja kahel korral pronksile (1981, 1982). Mikkola võitis pika karjääri jooksul 18 MM-rallit ja jõudis poodiumile 44 korral. Tema viimane WRC-ralli võit tuli 1987. aastal sõidetud Safari rallilt.

Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) president Jean Todt, kes tegutses 70ndate ise kaardilugejana, meenutas eile õhtul WRC otse-eetris Mikkola kunagisi saavutusi.  

«Ta oli täiesti suurepärane sõitja. Aeg-ajalt ikka uuritakse minult, et kes on läbi aegade parim rallimees: sageli ma vastangi neile, et 1975. aasta Hannu Mikkola,» sõnas Todt ning põhjendas seda sellega, et soomlane oli hea nii kiiretel, sprinditüüpi rallidel, kui ka pikkadel, head vastupidamist nõudnud rallidel. «Ta oli lihtsalt nii intelligentne.»

«On vist omamoodi saatus, et selline kurb uudis tuli ralli ajal, mis oli talle väga-väga kallis. Hannu pidas väga pikka võitlust [vähiga] ning usun, et ta on nüüd rahus,» lõpetas prantslane. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles