USA vormel värvus Venemaa lipuvärvidesse, WADA uurib reeglite rikkumist

Christopher Krutto
Copy
Uralkali Haas F1 tiimi VF21 vormel.
Uralkali Haas F1 tiimi VF21 vormel. Foto: Uralkali Haas F1 tiim

Eile avalikustas USAs baseeruv Haasi vormel 1 meeskond oma auto uut värviskeemi, kus on suurelt esile toodud Venemaa lipud. Ometi võib see olla reeglite rikkumine.

Haasi meeskonna nimisponsoriks on tänavu Venemaa firma Uralkali, kelle omanikuks on meeskonna sõitja Nikita Mazepini isa.

Ometi on suured Venemaa lipud vormelil tekitanud ohtralt küsimärke selle üle, kas need on üldse lubatud, sest Venemaa sportlastel on kuni 2022. aasta lõpuni oma lipu all võistlemine keelatud.

Veebruaris kinnitas Venemaa autospordiliit, et see kehtib ka FIA poolt korraldatavates meistrivõistlustes ja seetõttu peab näiteks Mazepin sõitma neutraalse sportlasena. Lisaks on tal keelatud kasutada rahvuslikke sümboleid, lippe ja sõnu «Russia» (Venemaa - toim.) või «Russian» (venelane - toim.) oma varustusel ja riietusel.

Haasi tiim kinnitas, et uus värviskeem ei olnud disanitud reeglitega manipuleerimiseks, kuid Rahvusvaheline antidopinguagentuur WADA uurib seda siiski.

Uralkali Haas F1 tiimi VF21 vormel.
Uralkali Haas F1 tiimi VF21 vormel. Foto: Uralkali Haas F1 tiim

«WADA on asjast teadlik ja teeb koos ametivõimudega koostööd,» kinnitati Autosportile.

FIA kinnitas, et reeglid ei luba Venemaa lipu värvide kasutamist, kuigi Venemaa autospordiliit väitis vastupidist.

«Ilmselgelt ei tohi me kasutada Venemaa lippu Venemaa lipuna, kuid võime värve autol kasutada,» sõnas Haasi tiimipealik Günther Steiner.

«Lõppude lõpuks ei tohi sportlane kasutada Venemaa lippu, mitte tiim. Tegu on USA võistkonnaga,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles