Koroonaviirus kustutas Eesti laskesuusatamislegendi eluküünla

Postimees Sport
Copy
Kalju Valgus.
Kalju Valgus. Foto: Biathlon.ee

Esmaspäeval, 8. märtsi varahommikul lahkus meie seast Eesti Laskesuusatamise Föderatsiooni aupresident Kalju Valgus.

Viljandimaal 1939. aasta 21. oktoobril sündinud Kalju Valguse spordihuvi ja armastus suusatamise vastu avaldus juba varajases nooruses. Valguse juhendajateks Tartu Riikliku Ülikooli kehakultuuriteaduskonnas olid legendaarsed Erna ja Herbert Abel, Osvald Allika ja Hans Gross. Peale TRÜ lõpetamist asus Valgus tööle suusatreenerina ja tema initsiatiivil loodi 1968. septembris Tallinna 44. Keskkooli juurde NSV Liidu esimene spordiklass, meenutab alaliit. 

Aastate möödudes sai temast spordiühingu Dünamo/Põhjakotkas suusatamise vanemtreener ja Eesti murdmasuusatamise meestekoondise treener. Tema õpilasteks olid Jüri Voodla, Mati Albert, Kalju Polt, Rein Pesur, Aarne Malva. 1973. aastal omistati Kalju Valgusele ENSV teenelise treeneri nimetus.

Valguse eestvedamisel loodi Eesti Laskesuusatamise Föderatsioon ja liituti rahvusvahelise alaliidu IBU-ga.

Valgus oli äärmiselt tegus visionäär, kes suutis anda erakordselt suure panuse nii Eesti kui ka terve maailma laskesuusatamise arendamisse. Tema teadmisi laskesuusatamise keskuse rajamise ja võistluste korraldamise tehnilise poole osas kasutasid kõik parimad laskesuusatamise keskused.

IBU tehnilise võistluskomisjoni liikme, tehnilise delegaadi ja kohtunikuna andis Kalju oma panuse paljudesse MK-etappidesse ning 1998 Nagano, 2002 Salt Lake City ja 2006 Torino olümpiamängude võistluse korraldusele. Ta oli üks IBU suvise laskesuusatamise algatajaid ja alates 2006. aastast ka sama IBU alakomisjoni esimees. Eesti Laskesuusatamise föderatsiooni presidendina töötas Valgus aastatel 1992-2000, aupresidendi ja juhatuse liikmena aastast 2007.

Kalju Valgus unistas suurelt ja julgelt ning suutis unistusi ka ellu viia. Tehvandi lasketiiru rajamisel välja öeldud unistuse täitumist laskesuusatamise Otepää MK-etapist ta paraku enam näha ei jõudnud, sest kahjuks tuli tal alla anda Covid-19 viirusele.

Laskesuusatamise sõbrad ja Eesti Laskesuusatamise Föderatsioon avaldavad siirast kaastunnet Kalju Valguse perekonnale, lähedastele, sõpradele ja teekaaslastele. Oleme kaotanud sõbra ja mõttekaaslase, laskesuusatamisele südame andnud härrasmehe, lisab liit oma järelehüüdes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles