Jelena Välbe reaktsioon Klæbo disklahvile: see on talle paras õppetund (1)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Suusamaratoni lõpusirgel toiminud intsident, mis jätkuvalt kirgi köidab.
Suusamaratoni lõpusirgel toiminud intsident, mis jätkuvalt kirgi köidab. Foto: Imago Images/Lehtikuva/Scanpix

Kuigi Oberstdorfis toimunud Põhja-suusaalade MM sai eile meeste 50 km suusamaratoniga oma lõppakordi, on suure skandaaliga päädinud suusapidu järelkaja osas alles tuure sisse saamas. 

Traditsiooniline MMi lõpuala pakkus intriigi viimaste meetriteni. Esialgu krooniti tšempioniks norralane Johannes Høsflot Klæbo, kes edestas koondisekaaslast Emil Iverseni. Lõpusirge rüseluses Klæboga suusakepi murdnud Aleksandr Bolšunov pidi leppima kolmanda kohaga. 

Kohtunikud vaatasid aga juhtunu üle. Umbes tunni jooksul pärast finišit langetati otsus, et Klæbo diskvalifitseeritakse: kuld läheb Iveresenile, hõbe Bolšunovile ja pronks Simen Hegstad Krügerile. 

See oli mõistagi meele järgi Venemaa suusaliidu presidendile Jelena Välbele: «Esimest korda elus tegid nad otsuse, mis meid soosis,» kommenteeris meie idanaabrite suusapealik olukorda Ria Novostile. «Leian, et see võis olla Klæbole hea õppetund ja usun, et ta polnud väga pahane.»

Siinakohal olgu aga ära mainitud, et asjalood ei pruugi nii jääda, sest norralased kaebasid otsuse edasi.  «Oleme apellatsiooni kallal töötanud ööl ja päeval,» ütles üks treeneritest Arild Monsen esmaspäeva hommikul kodumaa meediale. «Arvan, et meil on päris tugevad argumendid. Peame üritama, Johannes väärib seda.»

Tema sõnutsi on videolinti lugematu arv kordi edasi-tagasi keritud ja mitmed nüansid peaksid rääkima Klæbo kasuks. Norra suusaliit kogus erinevaid tõendeid, lisas sinna sportlase ütlused ja esitas need kohtunikele. 

«Laseme neil rahus töötada,» märkis FISi juht Pierre Mignerey. Ta lisas: «Muidugi võib Klæbo esikoha tagasi saada. Sellepärast meil selline komisjon ongi.»

Lahenduse saamisega võib veel aega minna, sest apellatsioonikomisjonil on otsuse langetamisega aega 72 tundi ehk reedeni. 

Venemaa meedia uuris Välbelt ka, kuivõrd tõenäoliseks peab ta lahendit, kus kuldmedalit antakse nii Klæbole kui ka Bolšunovile. Alaliidu juht naeris selle variandi aga välja: «Kaks kuldmedalit? Unustage ära, keegi ei anna kahte kuldmedalit. FIS ei teeks iial seda.»

Meenutame veel korra Klæbo ja Bolšunovi vahelist juhtumit: 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles