UEFA määras mullu rassismiskandaali põhjustanud kohtunikule karistuse

Postimees Sport
Copy
Kohtunik Sebastian Coltescu (keskel) ja Demba Ba (paremal).
Kohtunik Sebastian Coltescu (keskel) ja Demba Ba (paremal). Foto: FRANCK FIFE/AFP/Scanpix

Eelmise aasta detsembris jalgpalli Meistrite liiga H-alagrupi viimase vooru matšis Pariisi Saint-Germaini ja Istanbuli Basaksehiri vahel lahvatanud rassismiskandaal on saanud mingil määral lahenduse.

Nimelt otsustas Euroopa jalgpalliliit (UEFA) peatada tänavuse hooaja lõpuni tolles mängus neljanda kohtunikuna tegutsenud Sebastian Coltescu litsentsi. 

Rumeenlane põhjustas kohtumises rassismiskandaali, kui viitas Basaksehiri varumeestepingil istunud Pierre Webole kui mustale mehele. Õli viskas tulle aga asjaolu, et ta tegi seda oma emakeeles, kus sõna must on «negru».

Kui PSG keskkaitsja Presnel Kimpembe seda kuulis, reageeris ta jõuliselt ning ärgitas mõlemaid meeskondi kohe väljakult lahkuma. «Mida? Mida? Kas ta räägib tõsiselt? Lähme sisse, lähme sisse. Aitab küll, lähme sisse,» viitas prantslane riietusruumi minekule. Pahane oli ka PSG ja vutimaailma üks suuremaid staare Kylian Mbappe, kes ütles peakohtunik Ovidiu Haţeganile, et matš ei saa Colţescuga edasi minna.

Kuigi PSG mängijad olid pärast mõningat pausi nõus kohtumisega jätkama, siis Basaksehir enam tunnelist välja ei tulnud. Päev hiljem peeti kohtumine teise kohtunikebrigaadiga siiski ära ning PSG teenis 5:1 võidu.

UEFA uuris intsidenti pikalt ning leidis viimaks, et Coltescu oli Webo suhtes ülekohtune, kui viitas temale kui mustale mängijale. Küll nentisid nad, et ühtegi rassismiga seotud reeglit õigusemõistja ei rikkunud. Karistus määrati hoopis UEFA distsiplinaarreeglite 11.1 ja 6.1 rikkumise eest, mis sätestavad, et kohtunik peab käituma professionaalselt ja sobivalt. 

Nii eti tohigi Coltescu tänavu enam vilet suhu panna. Lisaks ajutisele vilistamiskeelule tuleb rumeenlasel enne litsentsi taasaktiveerimist läbida ka hariduslik programm. 

Kuivõrd Coltescu eemaldati pärast mängu kohe FIFA rahvusvaheliste õigusemõistjate nimistust, mõjutab keeld ainult kodumaal peetavaid mänge. Sama kohtunikebrigaadi teine liige Octavian Sovre sai samamoodi hoiatuse ning peab läbima Coltescuga sama haridusliku programmi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles