Jalgpallilegend Pele sai Brasiilias väga suure tunnustuse osaliseks

Karl-Joosep Küngas
Copy
«Pelé»
«Pelé» Foto: Netflix

Jalgpallilegend Pele sai suure au osaliseks, sest tema nime hakkab kandma Brasiilia legendaarseim spordiareen Maracana staadion. 

Otsus nime vahetada tuli rahvahääletuse tulemusena. Peagi peaks Rio de Janeiros asuv staadion hakkama kandma nime Edson Arantes do Nascimento - Rei Pele staadion.

Edson Arantes do Nascimento on 80-aastase jalgpallilegendi pärisnimi. Rei tähendab portugali keeles kuningat. 

Otuse nimevahetuseks langetab lõplikult Rio de Janeiro osariigi valitsus. 

Pelet peetakse Brasiilia jalgpalliajaloo parimaks mängumeheks. Ta on esinduskoondisega tulnud kolmekordseks maailmameistriks ning lõi ka Maracana staadioni 1000. värava 1969. aastal, kui mängumees esindas Santose klubi.

Maracana staadionil on olnud au võõrustada kaht jalgpalli MMi finaali, seda nii 1950. kui ka 2014. aastal. Lisaks avati seal 2016. aastal Rio olümpiamängud.

Praegu mahutab staadion 78 838 inimest, kuid näiteks 1950. aasta MM-finaali, kus Brasiilia sai valusalt lüüa Uruguaylt vaatas seal väidetavalt koguni 200 000 inimest. 

Praegu kannab staadion nime ajakirjaniku Mario Filho järgi, kes tegi suurt vaeva, et Brasiiliasse säärane ehitis 1940ndatel üldse ehitataks. Enda nime ta siiski sellele ei soovinud ning seega pandi tema tahtel staadionile nimi asukoha järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles