Kuus isiklikku rekordit püstitanud Karel Tilga: finišis nägin kolmekordselt

Mariel Gregor
Copy
Karel Tilga.
Karel Tilga. Foto: georgiadogs.com

Seitsmevõistluses 6264 punktiga võimsa isikliku rekordi püstitanud Karel Tilga krooniti äsja selle tulemusega USA üliõpilasmeistriks. Eesti kõigi aegade edetabelis kerkis ta 12. kohalt neljandaks.

Georgia ülikoolis teisigi Eesti mitmevõistlejaid tippu viinud treener Petros Kyprianou juhendamisel treeniva Tilga senine isiklik rekord oli 6019 punkti.

23-aastane kergejõustiklane pole viimastel aastatel saanud erinevate vigastuste tõttu korralikult treenida, seetõttu on tema puhul pidevalt räägitud suurest potentsiaalist. Nüüd suutis ta üksikaladel teha koguni kuus isiklikku rekordit.

Avapäeval jooksis 23-aastane eestlane 60 m ajaga 7,09, hüppas kaugust 7.62, tõukas kuuli 16.04 ja sai kõrgushüppes kirja 2.06. Teine võistluspäev algas 60 meetri tõkkejooksuga, kus Tilga püstitas kohe võimsa isikliku rekordi 8,24ga. Teivashüppes lisas ta isiklikule koguni 26 cm ja sai kirja 4.96 ja 1000 meetri jooksus on uueks isiklikuks 2.36,32.

Eesti kõigi aegade seitsmevõistluse edetabelis kerkis Tilga neljandaks. Esikohalt leiab rekordimehe Erki Noole 6374 punktiga, teisel kohal paikneb Mikk Pahapill 6362 punktiga ning napilt suutis kolmandat kohta säilitada Maicel Uibo, kes parimas seitsmevõistluses saanud kirja 6265 punkti.

Tilga ütles, et pärast 1000 m jooksu finišisse jõudes nägi ta kolmekordselt. «Esimene mõte pärast jooksu oli, et saaks silmad korra kinni panna. Nägin kolmekordselt neid laetulesid seal. Siis hakkasin tablood vaatama ja tahtsin teada, kas sain Maiceli rekordist jagu (Maicel Uibo käes on Georgia ülikooli seitsmevõistluse rekord, mis on punkti võrra Tilga tulemusest parem-M.G.). Siis nägin, et punkt jäi siiski puudu,» sõnab ta.

Tilga tunnistas, et selline võimas tulemus üllatas ka teda ennast. «Kui teed kuus isiklikku ja kõrguses olin ju ka isiklikule lähedal, siis ei saa öelda, et ei üllatanud sellega ka iseennast. Üllatasin küll ja päris korralikult.»

Kõige rohkem rõõmu tegi teivashüpe, kus ta varem on pigem hädas olnud. «Rekord 4.70 pealt 4.90 peale viia pole naljaasi. Teadsin, et suudan kuskil 4.80 hüpata, sest trennis olen hakkama saanud, aga et peaaegu 5 meetrit, seda ei osanud küll oodata!» ütleb sportlane.

Mida ütles treener Kyprianou? «Et hullud poisid oleme (teiseks tuli Tilga tiimikaaslane Kyle Garland-M.G.) ja kallistas,» naerab Tilga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles