WADA otsus: USA vormelitiim võib Venemaa lipuvärve oma vormelil kasutada

Karl-Joosep Küngas
Copy
Uralkali Haas F1 tiimi VF21 vormel.
Uralkali Haas F1 tiimi VF21 vormel. Foto: Uralkali Haas F1 tiim

Mõnda aega tagasi tekkis probleem Haasi vormelitiimiga, millel on kasutatud Venemaa lipuvärve. Suurvõistlustel on küll keelatud Venemaa lippu kasutada, kuid WADA leidis, et Haas on käitunud reeglite piires.

USA vormel 1 võistkonnas sõidab tänavu Venemaa piloot Nikita Mazepin ning seda eelkõige seetõttu, et temaga tuli kaasa suured sponsorrahad. Nimisponsoriks on sel võistkonnal Venemaa firma Uralkali, mille omanikuks on Nikita Mazepini isa.

Veebruaris kinnitas Venemaa autospordiliit, et see kehtib ka FIA poolt korraldatavates meistrivõistlustes ja seetõttu peab näiteks Mazepin sõitma neutraalse sportlasena. Lisaks on tal keelatud kasutada rahvuslikke sümboleid, lippe ja sõnu «Russia» (Venemaa - toim.) või «Russian» (venelane - toim.) oma varustusel ja riietusel.

Haasi tiim kinnitas, et uus värviskeem ei olnud disanitud reeglitega manipuleerimiseks, kuid Rahvusvaheline antidopinguagentuur (WADA) asus seda siiski uurima.

Pärast põhjalikku arutelu otsustas WADA, et ühtegi rikkumist siiski Haas ei teinud. 

«Ilmselgelt ei tohi me kasutada Venemaa lippu Venemaa lipuna, kuid võime värve autol kasutada,» sõnas Haasi tiimipealik Günther Steiner. «Lõppude lõpuks ei tohi sportlane kasutada Venemaa lippu, mitte tiim. Tegu on USA võistkonnaga,» lisas ta.

F1 hooaeg algab juba järgmisel nädalal, mil Bahreinis sõidetakse hooaja esimene võidusõit. Läinud nädalal said sõitjad teha samas võistluspaigas aasta ainsad testisõidud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles