Ala vahetanud olümpiavõitja teeb viimaks kauaoodatud debüüdi

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Stina Nilsson.
Stina Nilsson. Foto: imago images/Harald Deubert/Scanpix

Pyeongchangi klassikasprindi olümpiavõitja Stina Nilsson teeb eesootaval nädalavahetusel viimaks oma debüüdi ka laskesuusatamise MK-etapil. 

27-aastane rootslane otsustas murdmaasuusatamisele selja keerata eelmise hooaja lõpus. Kuigi algse plaani kohaselt tahtis ta armastatud ala juurde jääda Pekingi olümpiani ehk 2022. aastani, siis vigastuste tõttu ei saanud ta eelmisel aastal liiga palju treenida ja see võimaldas hoopis asjade üle järele mõelda ning lasketiirus käia. 

«Tundsin, et ma ei taha enam oodata. Laskesuusatamine on selleks liiga lõbus,» selgitas kokku 12 tiitlivõistluse medaliomanik oma otsust.

Esimese ametliku stardi tegi Nilsson mullu novembris, kui pani end proovile Rootsi meistrivõistluste raames peetud sprindidistantsil. Kolme eksimuse juures platseerus ta 11ndaks ning kaotas võidutsenud Hanna Öbergile 1.48. 

Päev hiljem toimunud jälitussõidus kogunes eksimusi talle tiirudes neli ning ületas 62 sportlase seas finišijoone 27ndana. Kaotust taas võidutsenud Öbergile kogunes peaaegu seitse minutit. 

Kaotusnumbritest hoolimata säilitas Nilsson siis positiivse meele. «Vähemalt oli väga tore jällegi võistlustules olla. Tean, et siit saab ainult paremaks minna ja võtan koju väga palju kaasa. Isegi kui tulemus polnud rahuldav, siis hea tunne on säilinud,» selgitas Nilsson, kes ei kahetse üldse, et otsustas kevadel ala vahetada. «Siin on väga lõbus sõita, sest saad kogu aeg erinevate sportlastega rajal heidelda. Selline jälitamine on väga lõbus.»

Järgmisena pani Nilsson ennast proovile jõulude paiku toimunud Rootsi koondise kvalifikatsioonivõistlusel, kus tuli sprindis üle finišijoone kolmandana ning teenis nõnda pääsme IBU karikale ehk laskesuusamaailma B-divisjoni. 

Jaanuarikuine IBU karikasarja debüüt läks rootslannal aga täiesti aia taha: 130 sportlase konkurentsis teenis ta alles 99. koha. Kui lamadestiirus pääses Nilsson ühe trahviringiga, siis püstitiirus jättis ta üles koguni neli märki. Venelannast võitjale Tatjana Akimovale kaotas ta 3.48,6.

Järgmistel sõitudel ja etappidel on rootslanna näidanud aga paremat minekut ning tema parimad tulemused pärinevad praegu Obertilliachi lühikesest individuaal- ja enne seda toimunud Brezno jälitussõidust, kus ta tuli üle lõpujoone mõlemal juhul 21. kohal. Möödalaske kogunes nelja tiiruga võistlustel vastavalt viis ja neli. 

Nüüd, päris hooaja lõpu eel, saab Nilsson ennast proovile panna ka MK-sarjas: võistluspaigaks kodune Östersund. Rootsi koondise peatreener Johannes Lukas hoolealusele aga mingeid pingeid peale ei pane. 

«Minu jaoks pole tulemus oluline. Pole vahet, kas ta tuleb esimeseks või jääb viimaseks. Tal on vaja lihtsalt õppida,» sõnas juhendaja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles