Lahkus üks läbi aegade teenekamaid käsipallitreenereid Leo Häikeläinen

Postimees Sport
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Madis Veltman / Postimees

Eesti Käsipalliliit teatab suure kurbusega, et meie seast on lahkunud üks läbi aegade teenekamaid treenereid Leo Häikeläinen. Möödunud suvel 88-aastaseks saanud Häikeläinen suikus pärast pikka ja rasket haigust igavesse unne 18. märtsil Soomes.

Leo Häikeläinen sündis 10. juulil 1932. aastal Soome lahe äärses Oranienbaumi linnas (tänapäeval Lomonossov) Leningradi oblastis. Ta lõpetas 1953. aastal Tallinna Mäetehnikumi, 1959. aastal Minski kehakultuuritehnikumi ning viis aastat hiljem rahandusökonomistina Moskva finants- ja majandusinstituudi.

Sportima hakkas Häikeläinen 1947. aastal Kehra keskkooli õpetaja Elmar Reieri juhendamisel ja harrastas noorena kergejõustikku. Peamiselt tegeles ta käimisega, milles kuulus ka Eesti NSV koondisse. Juba tehnikumi lõpetamise järel siirdus Häikeläinen Ida-Virumaale, kus töötas nii kehalise kasvatuse õpetaja kui ka kergejõustiku- ning korv- ja käsipallitreenerina.

Leo Häikeläinen.
Leo Häikeläinen. Foto: Eesti käsipalliliit

Pärast kümmet aastat Kiviõlis ja Kohtla-Järvel treenis Häikeläinen kaks aastat Taškendi Tekstilštšikut ning naasis siis treeneriks Sillamäele ja 1971. aastal Tallinnasse. Ta juhendas 15 aastat Eesti esindusnaiskonda Tallinna Näidislinnuvabrikut, olles samal ajal ka nii noorte kui ka täiskasvanute koondise treeneriks.

Häikeläinen tegi TNLV-st Nõukogude Liidu tippude hulka kuuluva tiimi, tõstes naiskonna kõrgliigasse. Samas võistkonnas töötas ta edukalt noortega ja viis Eesti neiud 1979. aastal NSV Liidu juunioride ning 1988. aastal suurriigi noortemeistriks.

1989. aastal siirdus Häikeläinen Soome, kus tegi Helsingi klubides edukalt tööd meeste, naiste ja noortega. Eestisse naastes toimetas ta ka pensionärina vabatahtliku treeneri rollis Tallinnas ja Maardus. Veel 2005. aastal võitsid tema juhendatud SK Dvigateli neiud Eesti noortemeistrivõistlustel pronksmedali.

Häikeläineni õpilaste hulka kuulub terve plejaad Eesti tippmängijaid, teiste seas ka möödunud sajandi parimaks naiskäsipalluriks valitud Marionella Treimann. Häikeläinen oli Eestimaa Spordiliidu Jõud auliige ja aastast 1979 Eesti NSV teeneline treener. Eesti Käsipalliliit avaldab südamlikku kaastunnet kõigile Leo Häikeläineni lähedastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles