BLOGI Eesti epeenaiskond teenis Tokyo olümpia pileti!

Postimees Sport
Copy
Epeenaiskond.
Epeenaiskond. Foto: Trifiletti/Bizzi

Kaasanis peetaval MK-etapil on matšid lõppenud nõnda, et Eesti epeenaiskond teenis pileti Tokyo olümpiamängudele! See selgus täna hommikul pärast seda, kui Hiina alistas veerandfinaalis Prantsusmaa 42:38. Eesti ise sai Venemaalt lisaajal valusa kaotuse 27:28. Jätkati 5.-8. koha konkurentsis, kus kaotati Ungarile 34:35, alistati Prantsusmaa 41:32 ja pälviti 7. koht. Postimees vahendas toimunut otseblogi vahendusel.

Veerandfinaalid:

Eesti kaotas lisaajal Venemaale 27:28. Itaalia jäi alla Lõuna-Koreale, mis meile ei sobinud, kuid Hiina alistas Prantsusmaa, mis omakorda sobis! See tulemus tähendas, et Eesti naiskond sõidab Tokyo olümpiale!

9.–16. kohale:

Olümpiapileti seisukohalt oluline võitlus käis ka veerandfinaalide kaotajate seas. Aafrika meister Egiptus püüdis OM-valiksarjas jõuda 16 parema sekka, kuid jäi lõpuks sealt kahe punktiga välja ning seega ka Tokyo-piletita.

Lähikonkurendi Jaapaniga kohtuti 13.–14. koha matšis omavahel, Jaapan võitis 45:36. Jaapan kogus valiksarja kokkuvõttes 138 punkti ja Egiptus 136, nad hõivavad vastavalt 16. ja 17. koha.

See tähendab, et Eesti koondis jätkab praegu olümpiakohal ning peab hoolitsema vaid selle eest, et Prantsusmaa koondist tagantpoolt mööda ei lastaks. Kui aga Itaalia alistab homme veerandfinaalis Lõuna-Korea, toob see Euroopale automaatselt ühe OM-koha juurde. Sel juhul pääseb Tokyosse kindlasti Eesti ning homsetest tulemustest sõltuvalt ka kas Ukraina või Prantsusmaa. 

Kaheksandikfinaalid:

Egiptus alistas avaringis 44:42 Brasiilia ja jätkab sellega 16. koha heitluses. Kui neil õnnestub lõpetada turniir Jaapanist kõrgemal kohal, tõusevad nad 16. positsioonile ja nopivad endale Aafrika kvalifikatsioonikoha. Kui nad aga jäävad Jaapanist tahapoole, läheb see koht kellelegi teisele, praeguse seisuga Eestile.

Kuna OMile pääsevad maailma edetabeli neli parimat ja seejärel iga maailmajao parim, siis tuleb loota, et edetabelis viiendat kohta hoidev Itaalia suudab mööduda USAst. Sellega vabaneks Euroopa kvalifikatsioonikoht maailma edetabelis seitsmendat kohta hoidvale Eestile. Samas tuleb selleks selja taga hoida kaheksandal kohal olev Prantsusmaa ja üheksandal kohal olev Ukraina.

Kahesandikfinaalis alistas Eesti kindlalt 45:33 Ukraina ja jõudis veerandfinaali, kus tuleb vastaseks Venemaa. Kui vaadata Eestile tähtsamaid tulemusi, siis USA pidi kaheksandikfinaalis tunnistama Ungari 45:37 paremust. Samal ajal alistas Itaalia 45:34 Lõuna-Korea esinduse. Samuti jõudis veerandfinaalist edasi Prantsusmaa, alistades Saksamaa naiskonna.

Kui Itaalia suudab Lõuna-Koread võita, tõustakse USAst mööda ja Euroopa kvalifikatsioonikoht tuleks Eestile. Selleks oleks veel vaja, et Prantsusmaa ei tõuseks meist punktitabelis mööda. Et see juhtuks, peavad prantslannad jõudma vähemalt finaali ja Eesti ei tohi kindlasti jõuda esinelikusse.

Meeste turniirist:

Eesti meeskonnal ei läinud sama hästi kui naistel. Kui naiskond on jõudnud veerandfinaali ja hakkab homme võitlema medalite nimel, siis meeskond piirdus ühe matšiga.

18. asetuse saanud Eesti kohtus avaringis 15. asetusega Egiptusega ja kaotas 37:40. Egiptus hoidis pidevalt initsiatiivi, pärast viiendat minimatši oli Eesti juba kuue torkega taga. Seejärel võeti küll lähemale, kuid allajäämisest polnud pääsu. Eestit esindasid Sten Priinits, Jüri Salm ja Ilian Bobrov.

Turniiritabel

Ajakava

Veerandfinaal:

Eesti - Venemaa 9.00

Otsepilt

Tulemused

Kaheksandikfinaal:

Eesti - Ukraina 45:33

Enne võistlust:

Eesti sai Kaasanisse minna tugevaimas koosseisus. Ehkki naiskonna kogenuimal liikmel, jaanuaris haiguse kergelt läbi põdenud Irina Embrichil oli probleeme koroonatestidega, tohtis ta lõpuks Venemaale sõita. Küll jäi tal vahele treeninglaager Poolas. Eestlannadest sõitsid Tatarimaa pealinna veel Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Kristina Kuusk, Katrina Lehis ja Veronika Zuikova.

Samas pole edasipääs täielikult enam meie enda kätes. Üldjoontes võib öelda, et Eesti epeenaiskond sõltub näiteks Egiptuse, Itaalia, USA, Ukraina ja Prantsusmaa koondise tule­mustest Kaasanis. Näiteks maailma edetabelis 17. kohal asuv Egiptus peab olümpiale jõudmiseks tõusma ühe koha võrra, 16 parema sekka. Siis saaks ta Aafrika parima riigina õiguse sõita Tokyosse, muidu läheb see koht üldise paremusrea esimesele väljajääjale. Koha võrra tõusmiseks peab Egiptus kindlasti jõudma 16 parema hulka ning lisaks edestama Jaapanit.

Nende edu korral kukuks Eesti praeguse seisuga esimesena joone alla. OM-kvalifikatsiooni edetabelit juhib Hiina, järgnevad Venemaa, Poola, USA, Itaalia, Lõuna-Korea ja Eesti. Otse pääseb Tokyosse neli paremat naiskonda ning edasi ülejäänutest iga maailmajao parim – kuid nagu öeldud, peavad nood edetabelis asuma 16 parema hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles