Eestis mängivad Slovakkia hokivennad on sõbralikud rivaalid

Copy
Vennad Baranekid Pantri särgis.
Vennad Baranekid Pantri särgis. Foto: Catherine Kõrtsmik

Daniel (22) ja David (22) Baranek on kaksikud, kes on käinud läbi tule ja vee, kuid jõudnud tänu teineteise toetusele lõpuks Eestisse. Slovakid esindavad Maarjamaa jäähoki meistrivõistlustel HC Panterit.

Vennad sattusid augustis Erasmus+ programmi kaudu Eestisse õppima ja hokit mängima. Nad on TalTechis kolmanda kursuse masinaehituse tudengid.

Noormehed õppisid uisutama varajases eas, kuna kolmeaastaselt pandi neile esimest korda uisud jalga. David rääkis viieaastaselt oma vanematele, kuidas ta suurimaks sooviks on mängida hokit. Algselt ei võetud teda tõsiselt, kuid aasta hiljem polnud poisi soov kuhugi kadunud.

Samal ajal oli Danielil tekkinud huvi jalgpalli vastu ning koos vanematega otsustati, et las poisid proovivad mõlemat ja siis valivad üheskoos, millise spordialaga jätkata. David meenutab: «Mäletame, kuidas ühel esmaspäeval viidi meid esimesse hokitrenni, kokkuleppel, et teisipäeval saame ka proovida jalgpalli. Peale esimest hokitrenni oli Danieli soov jalgpalli mängida kadunud ja nüüd oleme juba 15 aastat koos hokit mänginud.»

Sport on alati olnud suur osa Baranekide elust. Nad meenutavad, kuidas nende isa ehitas aeda jääväljaku ja kuidas iga päev peale kooli tuldi sõpradega hokit mängima ning vahepeal kestsid lahingud lausa hiliste õhtutundideni. Armastus hoki vastu oli kasvanud nii suureks, et kaksikud keeldusid õigeaegselt magama minemast ja nende sõprade vanemad ei saanud lapsi koju, kuna noorte elu keerles ainult hoki mängimise ümber.

Vennad Baranekid lapsepõlves.
Vennad Baranekid lapsepõlves. Foto: Erakogu

Kogu lapsepõlve mängisid Daniel ja David Slovakkias, kus nad võitsid enda tiimiga mitmete liigade tiitleid. Suurimateks saavutusteks peavad noormehed Slovakkia U18 II liiga võitu ja võimalust mängida kõrgliigas.

19-aastasena kolisid poisid aga kahekesi üle ookeani Ameerikasse. Seal mängisid nad terve hooaja Western States Hockey League’is, kus nende tiim Ontario Avalanche jõudis ka play-off’idesse. Lisaks on olnud poistel võimalus osaleda North American Hockey League’i laagris, kuhu valitakse tihedas konkurentsis parimad noored hokimängijad üle kogu USA.

Üheskoos kõrgele ja kaugele

«Toredad ja südamlikud poisid, kellega on alati koos lõbus. Mõlemad on ka väga targad ja abivalmid,» kiidab Tšehhist pärit Dominik Tobola, kes liitus tänavu Pantriga, slovakke.

Daniel ja David on mõlemad sihikindlad ja iseseisvad mehed, kes on valmis teineteist alati aitama, et saavutada seatud sihte. Kuigi neil mõlemal on erinevad isikuomadused ja oskused, siis on nad õppinud ära kasutama teineteise häid külgi, et elus eesmärke saavutada ning enamasti tuleb see kasuks just koolis.

«Daniel on rohkem sotsiaalne, mina pigem introvert. Kui mina tunnen, et pean kõik asjad kiirelt ja ruttu ära tegema, siis Daniel jätab pigem kõik viimasele minutile. Sellepärast on ka juhtunud olukordi, kus Daniel ei ole jõudnud õppida mõneks eksamiks, nii et olen pidanud eksami ajal temaga tööd ära vahetama ja tema eest kirjutama,» rääkis David naljatledes.

Daniel Baranek (vasakul) ja David Baranek.
Daniel Baranek (vasakul) ja David Baranek. Foto: Catherine Kõrtsmik

Ka väljakul on nad erinevad hokimängijad, kuid nende omavaheline koostöö toob meeskonnale häid tulemusi. David otsib litriga pigem kaaslaseid, kuid Daniel naudib rohkem väravate viskamist.

Panteri ründajal Mihkel Võrangul on kaksikute kohta öelda vaid positiivseid sõnu: «David ja Daniel on inimestena väga sõbralikud ja avatud. Meeskonda sulandusid nad väiksemagi vaevata ning nad on väga toetavad meeskonnakaaslased. Nad on motiveeritud ja sihikindlad nii hokis kui ka oma õpingutes. Kuna tegu on vendadega, siis suudetakse teineteist söötudega leida igast asendist. Väljakul annavad nad endast alati kõik ja pingutavad meeskonna võidule viimise nimel. Meil on väga hea meel, et slovakkidest vennad on meie meeskonnakaaslased Panteris.»

Uurides Baranekidelt, kas nad ka vaidlevad tihti, on vastus järgmine: «Eks kõigil on vaidluseid ja kakluseid elus ette tulnud, kuid need pole meil kunagi olnud tõsised ja oleme suutnud kiirelt ära leppida. Oleme teineteise edu ja saavutuste üle õnnelikud, kuigi meie vahel on mingil määral alati olnud rivaalitsemist. Selle all peame silmas sõbralikku konkurentsi, mis aitab meil saavutada paremaid tulemusi.»

Väljakutseid ei tasu karta

Mõlemad tahavad mängida hokit nii kaua, kuni nad seda veel naudivad. Nad soovitavad kõigil noortel hokimängijatel mitte unustada, et hokimängu tuleb nautida ning sellest lõbu tunda. «Esitage endale alati väljakutseid. Ärge kartke mängida erinevates riikides ja klubides isegi siis, kui olete noored. Meie kogemus on, et mida varem proovite ise erinevates riikides ja erinevates klubides mängides hakkama saada, seda rohkem tuleb see hilises elus kasuks. Need kogemused aitavad teil kasvada mitte ainult hokimängijana, vaid ka inimesena.»

Danieli ja Davidit on võimalik näha koos HC Panteriga mängimas juba 27. märtsil, kui meeskond läheb vastamisi HC Everestiga, kus võitlus käib Eesti meistriliiga hõbemedali nimel. Mängu otseülekannet näeb Postimehe spordiveebis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles