Kultuuriminister Anneli Ott: Seksuaalne väärkohtlemine vajab suuremat tähelepanu ka spordivaldkonnas

Postimees Sport
Copy
Kultuuriminister Anneli Ott.
Kultuuriminister Anneli Ott. Foto: Madis Veltman

Täna hommikul puhkes Eesti spordis järjekordne ahistamisskandaal, kui selgus, et teenekas korvpallitreener Marek Koitla on ahistamissüüdistustega antud kohtu alla. Seetõttu võttis sõna ka kultuuriminister Anneli Ott.

«Kahetsusväärsed ja valusad ahistamisjuhtumid spordis on tõstatanud taas päevakorda teema, kas seksuaalsuhte vanuse alampiiri, mis Eestis on 14, tuleks tõsta. Mina isiklikult seda mõtet toetan ning see vanusepiir peaks olema 16, nagu meie naaberriikides Soomes, Venemaal ja Lätis,» alustas Ott.

Kultuuriminister tõi Facebookis avaldatud postituses välja mitu punkti, millest üks puudutas ka spordivaldkonda.

«Seksuaalne väärkohtlemine vajab suuremat tähelepanu ka spordivaldkonnas ning Eesti Antidopingu ja Spordieetika SA viib sellel teemal läbi koolitusi ja seminare ning koostab vastavaid infomaterjale. Sihtasutusel on valmimisel ka käitumisjuhised spordiorganisatsioonidele ja treeneritele, kus on malli võetud Norra olümpiakomitee juhistest. Laste kaitsmine spordis tähendab kõigi laste kaitsmist füüsilise ja emotsionaalse kahju, väärkohtlemise, vägivalla, ärakasutamise ja hooletussejätmise eest,» seisis seal.

«Toon välja ühe muret tekitava numbri. 2020. aastal justiitsministeeriumi tellitud uuringust selgus, et elu jooksul on seksuaalse ahistamise või seksuaalvägivalla ohvriks internetis või väljaspool internetti langenud 45 protsenti 16–26-aastastest Eesti noortest,» rääkis Ott.

«Pahatahtlik täiskasvanu võib väga osavalt ja eesmärgipäraselt lapseeas noort mõjutada ning kahjuks ei pruugi ta seda ise ära tunda. Sõbralik käitumine võib juba järgmisel hetkel kulmineeruda õudusunenäoks koos paljude küsimustega, millele noor inimene püüab sageli endasse sulgunult vastuseid leida. Süüdistades paraku ülekohtuselt iseennast ning võttes selle trauma endaga kaasa aastakümneteks,» lisas ta.

Kahetsusväärsed ja valusad ahistamisjuhtumid spordis on tõstatanud taas päevakorda teema, kas seksuaalsuhte vanuse...

Posted by Anneli Ott on Teisipäev, 23. märts 2021
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles