Kolmekordne olümpiapronks on mures: FIS vajab elektrišokki ja võiks biatlonist snitti võtta

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
Prantsusmaa murdmaasuusataja Maurice Manificat.
Prantsusmaa murdmaasuusataja Maurice Manificat. Foto: ALESSANDRO TROVATI/AP/SCANPIX

Prantsusmaa üks paremaid murdmaasuusatajaid Maurice Manificat on oma ala tuleviku pärast mures. Tema sõnul on suurimaks probleemiks raha.

34-aastane Manificat rääkis Norra väljaandele VG, et MK-sari on muutunud liiga kulukaks ning kui võistluskalendrisse ei tehta muudatusi, on murdmaasuusatamise tulevik tume.

Ta toob näiteks, et üks võistlusnädalavahetus Skandinaavias läheb Prantsusmaa suusatajatele sama kulukaks kui kümme treeningsessiooni suvel. Manificat pakkus, et Norra võiks väiksematele suusariikidele abikäe ulatada. «Kui te armastate murdmaasuusatamist nii palju, siis miks ei võiks te pisemaid riike veidi aidata?» küsis ta.

Soome endine suusatreener Kari-Pekka Kyrö tõi Iltalehtiga vesteldes näiteks laskesuusatamise, kus rahvusvaheline alaliit jagab pisematele majanduslikku abi. «Sellepärast ongi biatlonis võistlemas oluliselt rohkem riike kui murdmaasuusatamises,» ütles ta.

Ka Manificat'le meeldib, mida ta biatlonis näeb. «Kui Rahvusvaheline Suusaliit FIS võtaks samuti teleõigused üle, saaksid nad väiksematele riikidele rohkem raha jagada.» Praegu kuuluvad murdmaasuustamise teleõigused võistluste võõrustajatele.

Prantslane lisas, et reisikulude pealt säästmiseks võiks murdmaasuusatamises võistelda ühes kohas pikemat aega, nii nagu biatlonis. Samuti võiksid võistlused toimuda ka nädala sees, mitte ainult nädalavahetustel. «FIS vajab elektrišokki,» kostis kolmekordne olümpiapronks ja MMidelt neli medalit võitnud Manificat.

Samas tuleb märkida, et FISis käivad asjad teistmoodi, kuna nad hoolitsevad murdmaasuusatamise kõrval ka näiteks kahevõistluse, suusahüpete, lumelaua ja freestyle-suusatamise eest. Rahvsuvaheline biatloniliit saab aga keskenduda vaid oma alale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles