Soomlase radikaalne unelm: Norra peaks murdmaasuusatamises võistlema omavahel, mitte koos teistega

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
Norra murdmaasuusatamise ülevõimu parimaks näiteks on ilmselt Therese Johaug, kes võidab naiste hulgas sisuliselt alati, kui ta võistleb.
Norra murdmaasuusatamise ülevõimu parimaks näiteks on ilmselt Therese Johaug, kes võidab naiste hulgas sisuliselt alati, kui ta võistleb. Foto: Christof Stache/AFP/Scanpix

Norra ülevõim murdmaasuusatamises paneb fänne, konkurente ja teisigi muretsema, milline on ala tulevik. Soome endine suusatreener Kari-Pekka Kyrö ütleb, et oleks hea, kui norralased võistleksid omavahel, mitte rahvusvahelisel areenil koos teistega.

Kyrö hinnangul on murdmaasuusatamine norralaste raudses haardes ning see ongi ala tulevikule mõeldes kõige suurem murekoht. Kuna soomlase unelm, et norralased võistleksid vaid omavahel, on radikaalne, saab ta suurepäraselt aru, et see pole kuidagi võimalik.

Küll lõi Kyrö Iltalehtiga vesteldes lauale teise plaani, kuidas ala tervist parandada: vähendada Norra mõjuvõimu Rahvusvahelises Suusaliidus FIS ning murdmaasuusatamise arendamise juures.

Kyrö hinnangul on liiga palju Kesk-Euroopa riike jäänud murdmaasuusatamises jäänud tagaplaanile, kuid nad arendaksid ala selliseks, nagu nemad paremaks peavad. «Siis saaksid nad vilju lõigata,» ütles ta.

Endise juhendaja hinnangul oleks sellisel juhul vaja vaid viit aastat, et murdmaasuusatamine hakkaks Kesk-Euroopa riikides arenema. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles