Konkurente järjepanu ipponitega matile visanud Minaškin teenis Türgis kolmanda koha

Karl-Joosep Küngas
Copy
Grigori Minaškin.
Grigori Minaškin. Foto: Erik Tikan

Türgis Antalyas toimunud judo Grand Slam etapil tegi suurepärase võistluse Grigori Minaškin, kes alistas viiest vastasest neli ipponiga ning võitis kolmanda koha.

Minaškin sai maailmareitingu järgi võistlusteks 8. asetuse ning oli tänu sellele esimeses ringis vaba. Teises ringis kohtus ta Katari judoka Reda Nafwaga, kelle alistamiseks kulus Minaškinil veidi alla kahe minuti.

Kolmandas ringis austerlase Aaron Fara vastu õnnestus Minaškinil täbarast seisust välja tulla ning matš efektselt enda kasuks pöörata. Fara sai väga tugeva haarde ning üritas eestlast matilt õhku tõsta ning üle oma keha heita. Minaškin näitas oskuslikku kehakontrolli ning suutis vastase esmase ürituse blokeerida. Kui austerlane seejärel tehnikat vahetama hakkas, kasutas Eesti koondise esinumber võimalust ning heitis vastase ühe võistluspäeva efektseima heitega võimsalt tatamile selili.

Veerandfinaalis endise Euroopa meistri ja mitmekordse Grand Slam kuldmedalisti Aleksandar Kukolj vastu oli eestlane taas keerulises seisus, kui aktiivsest algusest hoolimata avastas ennast vaid ühe karistuse kaugusel matši kaotamisest. Minaškin aga jätkas võitlust ning suutis peatselt jalatehnikat kasutades serblase puhtalt ipponile heita.

Pääsu eest finaali tuli Minaškinile vastaseks Zelym Kotsoiev. Noore aseri näol on tegemist ühe suurima pretendendiga Tokyo olümpiakullale. Kuigi tallinlane osutas korralikku vastupanu ning ohustas paaril korral ka ohtlike heiteüritustega, oli Kotsoievi rünnakutelaviin Minaškini jaoks liiast. Korra õnnestus hilisemal kullavõitjal meie meest waza-ari vääriliselt heita ning maadluse viimasel minutil sai Minaškin eksimuse eest haarde-maadluses oma kolmanda karistuse ning kaotas.

Kaotus poolfinaalis tähendas võimalust pronksikohtumises matile tulla. Kanada judoka Kyle Reyese näol oli tegemist endise juunioride maailmameistriga ning mitmekordse Grand Slami medalistiga. Kuigi mõlemad mehed on IJF tuuri võistlustel juba aastaid osalenud, ei olnud nad varasemalt tatamil vastamisi läinud. Minaškin midagi juhuse hooleks ei jätnud– kohtunik andis matši alustava käskluse hajime ning kõigest üheksa sekundit hiljem oli Reyes matil selili. Ippon! Minaškin oli päeva kiireima ipponiga teeninud oma kolmanda IJF tuuri medali, seejuures esimese Grand Slamilt.

Hea vorm ei tulnud üllatusena, sest juba eelmisel nädalavahetusel Tbilisi Grand Slamil heitis Minaškin veerandfinaalis hilisemat kullavõitjat võimsalt. Kuigi tihti oleks selline heide väärinud ipponit, siis kohtunikud otsustasid meie mehele vaid waza-ari anda. Minaškin, kelle jaoks ippon oleks tähendanud kohta poolfinaalis ning head võimalust kullamatšini jõuda, oli kohtunike otsuses niivõrd pettunud, et lasi sellel oma maadlust mõjutada ning pidi emotsionaalselt löödud seisus võtma vastu 2 kaotust ja leppima kõigest seitsmenda kohaga. Selleks korraks oli Eesti koondise esinumber omad järeldused teinud ning näitas, et vaimselt ja füüsiliselt õiges konditsioonis Minaškin on kõigile ohtlik vastane.

Tulemusega kaasnevad olümpiakvalifikatsiooni punktid aitavad kindlustada Minaškini pääsu Tokyo olümpiamängudele. Tõusuteel vorm on samuti hea märk enne aprilli teises pooles toimuvaid Euroopa meistrivõistluseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles