Eesti klubid näitasid leedukatele koha kätte

Karl-Joosep Küngas
Copy
Põlva Serviti peatreener Kalmer Musting.
Põlva Serviti peatreener Kalmer Musting. Foto: Tairo Lutter

Käsipalli Balti liiga põhiturniiri viimast nädalavahetust alustasid Eesti meeskonnad suurepäraselt. Põlva Serviti alistas võõrsil Alytuse Varsa-Stronglasasi 28:23 (14:11), HC Kehra/Horizon Pulp&Paper oli kodus 31:21 (18:9) üle Kaunase Granitas-Karysist ning Viljandi HC tegi 26:26 (11:12) viigi Klaipeda Dragunasega.

Üks voor enne põhiturniiri lõppu on Vilniuse VHC Šviesal 38, Servitil 35 ning Dragunasel ja mängud lõpetanud Varsa-Stronglasasil 32 punkti. Finaalturniirile pääsenud neliku selja taga paiknevad Kehra ja Granitas-Karys 26 ning Viljandi 25 silmaga.

Serviti kontrollis ega lubanud vastaseid kordagi juhtima

Ainsa Eesti klubina finaalturniirile pääsu kindlustanud Serviti jättis koju kamaluga kogemust Eston Varuski, Henri Sillaste ja Kristjan Muuga näol, aga ka pisivigastusega kimpus oleva Alfred Timmo. Vastastelgi puudus nende liider, Balti liiga snaiprite tabelis 65 tabamusega kolmandat kohta hoidev Žygimantas Micevičius.

Kohtumine algas väravatevaeselt, eriti hästi toimetas kaitses Serviti, lubades kodumeeskonnal kuue minutiga ühe värava visata. Rünnakul kõik sama hästi ei sujunud, ent Sander Sarapuu viis põlvalased siiski 6:3 juhtima ja 15. minutil tegi Otto Karl Kont 8:4. Korraks lubati Varsa-Stronglasas ühe värava kaugusele, kuid poolajaks juhtis Serviti 14:11.

Teine pooltund kulges omapäraselt, sest esimesed 16 minutit visati väravaid kordamööda ehk vahe püsis kahe-kolme peal. Muutus tuli 47. minutil, mil Ülljo Pihus tabas seisuks 22:18. Paaril korral sai Serviti ka kuueväravalise edu ja vormistas lõpuks 28:23 võidu. Pihus, Tõnis Kase ja Mathias Rebane tabasid neli korda, vastastel viskas Vilius Juozaitis kümme väravat.

Võimsa alguse teinud Kehra sai kümneväravalise võidu

Kahe finaalturniirilootused minetanud meeskonna vastasseis Kehras algas kodumeeskonna poolelt võimsalt. Siim Normak tõrjus kõik, mida Kaunase Granitas-Karysi pallurid tema suunas teele saatsid ja rünnakul polnud puudulikust mängutunnetusest märkigi. Nii Sigmar Seermann kui ka Janar Mägi tabasid kaks korda ning Sergio-Silver Kreegimaa tegi 5:0.

Edu vaid kasvas – Seermann tegi kiirrünnakust 8:1, David Mamporialt tuli 10:2 ja 23. minutil kasvatas Daniil Gumjanov edunumbrid kahekohalise arvuni, realiseerides karistusviske seisuks 15:5. Puhkepausile minnes juhtis Kehra 18:9 ja jätkas teisel pooltunnil esialgu sama hooga.

Suurim edu saabus 44. minutil, kui Mihkel Vaher seisuks 25:12 viskas. Siis aga tegi Granitas kümne minutiga 8:1 vahespurdi ja põgusalt muutus olukord närviliseks. Täpne karistusvise Gumjanovilt ja värav Indrek Normakult rahustasid selle uuesti ning Kehra edu kasvas kaheksale.

Lõpuvile kõlades olid Kehra võidunumbrid 31:21. Kreegimaa ja Gumjanov viskasid viis, Normak, Vaher ja 51. minutil punase kaardiga eemaldatud Seermann neli väravat. Vastaste täpseimad olid Andrius Montvilas ja Vladas Tomkevičius viie tabamusega.

Suurepärane võitlus tõi Viljandile viigipunkti

Viljandi HC sai tänavuse Leedu karikavõitja Klaipeda HC Dragunase vastu pärast paarinädalast pausi tagasi väravasuule Rasmus Otsa, ent tugevnenud oli ka treeneripink. Seal abistas peatreener Marko Koksi põhjanaabrite juures hooaja lõpetanud Eesti koondise mängujuht Kristo Voika.

Kohtumine algas mõlemapoolse agressiivse kaitsega, kuid eriliselt oli rünnakul hädas Viljandi, sest avaväravani jõuti alles 12. minutil. Selleks ajaks juhtis Dragunas 4:0, kuid mulke nii lihtsalt ei murra. Vaikselt tuldi mängu tagasi, vähendati vahet ja enne poolajavilet jõuti Hendrik Koksi tabamuse järel korraks 11:11 viiginigi.

Leedukad läksid riietusruumi napi eduseisuga, aga Viljandi väljus sealt veelgi kõvema võitlusvaimuga. Oliver Ruut viis kodumeeskonna 35. minutil esmakordselt juhtima, realiseerides kiirrünnaku seisuks 14:13. Uuesti sai Dragunas ette, parimal juhul kolme väravaga.

Üks murdemomente saabus kümme minutit enne lõppu, kui leedukad jäid eemaldamiste tõttu üheks minutiks platsile suisa kolmekesi. Mikk Varik viigistas 21:21 ja viis järgmise rünnakuga mulgid ette. Jälle olid Dragunasel vastused olemas ning 58. minutil juhiti 26:24. 70 sekundit enne lõppu tabas Mihkel Lõpp, millele järgnes Otsa suurepärane tõrje.

Andrei Basarab tõi 25 sekundit enne lõpuvilet tabloole 26:26 viigi ja Dragunas väravani ei jõudnud. Võitluslikku viiki panustasid Ruut ja Varik nelja ning Koks, Aleksander Pertelson ja Sergei Rodjukov kolme tabamusega. Dragunase täpseim oli Lukas Juškenas seitsme väravaga.

Eesti klubide pühapäevased mängud Balti liigas:

13:00  Vilniuse VHC Šviesa – Põlva Serviti

13:00  Viljandi HC – Kaunase Granitas-Karys

13:00  HC Kehra/Horizon Pulp&Paper – Klaipeda HC Dragunas

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles