Soome rallisõitja pealtvaataja hukkumisega lõppenud Lõuna-Eesti rallist: seda poleks tohtinud juhtuda

Postimees Sport
Copy
Soomlase Sebastian Lindholmi auto pärast Lõuna-Eesti rallil juhtunud õnnetust.
Soomlase Sebastian Lindholmi auto pärast Lõuna-Eesti rallil juhtunud õnnetust. Foto: Art Soonets

Soome rallisõitja Sebastian Lindholmi karjääri kohutavaim päev oli 2009. aasta 18. juuli, mil ta sõitis Lõuna-Eesti rallil teelt välja ning selle tagajärjel hukkus 35-aastane pealtvaataja.

«Selline õnnetus on kõige šokeerivam asi, mis inimesega juhtuda saab. Ma ei ole saanud magada, sest see käib kogu aeg peas ringi,» lausus Lindholm neli päeva pärast traagilist õnnetust.

12 aastat hiljem on Lindholm suutnud eluga edasi minna. «Minuga võtsid ühendust paljud inimesed, kes olid kohapeal ja teadsid täpselt, mis juhtus ja miks juhtus. Ta oli kohas, kus ta poleks tohtinud olla,» lausus Lindholm.

Soome rallimees kutsuti oma WRC-autoga Lõuna-Eesti rallile tõmbenumbriks. Laupäevasel hommikul, ralli neljandal kiiruskatsel, kihutas ta mööda kiirete kurvidega lõiku, siis tuli sirge, trampliin, kurv.

Paraku jäi kaardilugeja Pertti Lahtinen legendi lugemisega hiljaks – nii vahendas tema sõnu ralliraadio – ning soomlastel polnud võimalustki kurvi välja võtta ega teele jääda.

Samal ajal kui Lindholm rajale tuiskas, otsisid pealtvaatajad rajapervel paremaid vaatamiskohti ning fotograafid võimalust vingemat pilti jäädvustada. Parima pildi otsingul oli ka 35-aastane Asko. Ta leidis koha väliskurvis – ralli mõttes kõige ohtlikumas kohas, kus üldse võimalik.

Lindholm kinnitas taaskord, et tal polnud mingisugust võimalust õnnetust vältida. Pealtvaatajat märkas ta alles siis, kui oli juba hilja. «Tal kästi sealt mitu korda lahkuda, aga ta tuli ikka tagasi,» nentis ta.

Keegi Lindholmi rallifänni surmas ei süüdistanud. Soomlane sõnas, et ta ei oska öelda, kas korraldajad võeti juhtunu tõttu vastutusele või mitte. «Ma ei ole sel teemal midagi kuulnud. Politsei kuulas meid üle ja kõik oli selge. Ma ei unusta seda kunagi. Selline asi poleks tohtinud juhtuda,» lausus ta.

Politsei ja prokuratuur uurisid Lõuna-Eesti ralli traagilist sündmust kaks kuud, kuid lõpetasid menetluse, sest tegu oli õnnetusjuhtumiga. Menetluse käigus ei tuvastatud uurijad ralli korraldajate poolt turvalisuse tagamisel puudujääke, mis oleksid õnnetuse põhjustanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles